« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
OSVRT

Zanimljivi slikarski opus sinjskog umjetnika Mire Čugura

Krajobrazi u opusu ovoga slikara čine izdvojeni, zasebni ciklus s ponešto idealiziranim motivima prostora, no u svakom slučaju, duboko doživljeni i pomno preneseni

Miro Čugura
Miro Čugura (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Miro Čugura

Miro Čugura poznati je sinjski umjetnik, slikar, autor kompleksnog opusa izvedenog u suhom pastelu s različitim motivima. Izlagao je na nekoliko zapaženih samostalnih izložbi.

Nekoliko je ključnih motiva u njegovom opusu.

Krajobraz, dakle prostor u kojem živi, u kojem se rodio i koji ga je potaknuo na umjetničko djelovanje, zatim sjećanja na prošlost, prikazana kroz motive narodnih nošnji i običaja, te suptilni ciklus sakralnih motiva, gdje odmah moram istaknuti vrlo lijepo, suptilno djelo s likom Gospe Sinjske.

Krajobrazi u opusu ovoga slikara čine izdvojeni, zasebni ciklus s ponešto idealiziranim motivima prostora, no u svakom slučaju, duboko doživljeni i pomno preneseni, zabilježeni na papiru. U ovom dijelu opusa posvećenom krajobrazu, osobito se ističe nebo, aspekt neba, dramatično, naviješćujuće, nebo iznad tla i čovjeka.

Sakralni motivi slikani klasično figurativno i bez mnogo odstupanja od zadanosti motiva, ali s mnogo emocija, topline, doživljenosti , vjere i nadasve odmjereni.

Tu je i niz slika s temama iz slavne prošlosti, sjećanja na proteklo vrijeme i život koji se tada odvijao.

Miro Čugura realizirao je zanimljivi i vrlo iskreni ciklus pastela, njegovo slikarstrvo ima budućnost.

Svakako bih volio vidjeti pojedine motive u suhom pastelu u novoj kombinaciji tehnika, od akvarela i tempere do akrila i ulja.

Piše: Miroslav Pelikan
27.09.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh