« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
IZLOŽBE

Izložba radova studenata i alumnija CIM APURI - IZA HORIZONTA - Galerija SC

Otvorenje izložbe Iza horizonta, medijskih radova studenata i alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci održat će se u ponedjeljak 30. rujna u Galeriji SC s početkom u 20:00

Sjajna izložba, obavezno posjetite
Sjajna izložba, obavezno posjetite (Kultura promjene)
Više o

izložba

,

Galerija SC

,

APURI

Nataša Alavanja, Martina Goričanec i Omar Lović te Paula Fumić, u izloženim se radovima bave temom sna. Alavanja u narativnom videu III prikazuje svoj stvarni san.

Fumić svoje dinamične snove dočarava repetitivnim animiranim filmom u kojem svaki ponovljeni segment nadograđuje dodatnim efektima boje i zvuka tako naglašavajući gradaciju snova od mira prema kaosu.

Goričanec i Lović eksperimentalni video Iza horizonta formiraju u triptih, bočno prikazujući svoje snova - kao znakove različitih osobnosti autora - a preklapanjem u sredini ukazuju na nevidljivo mjesto razumijevanja - iza horizonta.

Angela Maksimović, u eksperimentalnom videu Go with the Flow, titravim grafizmima -nastali apstrahiranjem odsjaja površine vode - praćenim zvukom otkucaja srca, koji prelazi u elektronske smetnje, simbolizira nemir i prolaznost čovjekova života.

Svojevrsnom kritikom suvremenog svijeta bave se Ivana Sikirić, Marina Rajšić i Lucija Polonijo.

Sikirić u animiranom filmu Ljudi-Ribe, temu manipulativnog suvremenog društva prikazuje nadrealnim svijetom tiranskih likova ljudi-riba koji vladaju i upravljaju ljudima.

Rajšić u videokolažu Definicija ljepote - povezujući photoshop s povijesnim primjerima ideala ljepote, snimku sebe tijekom rada, snimku snapchata s izobličavanjem svoga lica i isječak sa savjetima How To Be The Perfect Woman (According To Men) - postavlja pitanje „Tko i kako definira ljepotu?"

Dominik Grdić i Michel Mesarić referiraju na vlastite suodnose s vanjskim svijetom. Grdić u radu Becoming an Island, nakon otkrivanja svog utočišta u prostranstvu otoka Suska, video- ekran sa snimkom sebe, zasađuje u pješčano brdo tako postajući dio otoka, a Mesarić u video- instalaciji Pomak sketeboarding koristi kao simbol pomicanja granica, gdje se lomljenje dasaka javlja kao znak svladavanja izvanjskih, nametnutih te vlastitih, unutarnjih granica.

Ansambl za pobunu i tijelo, multimedijalna je instalacija Blanke Dobrovolny, koja tekst izumljenog notnog zapisa za izvođenje zvučno-fizičkih, gesti poput disanja, objedinjuje s vizualnim i zvučnim akcijama u jedinstveni video performans.

Konačno, radovi Sandre Debanić i Sanjina Simčića primjer su spoja umjetnosti, znanosti i tehnologije. Debanić u multimedijalnoj instalaciji Glia - zaboravljene živčane stanice na platnu biološka istraživanja mikrostrukture glia stanica prenesene u makrostrukturu tekstilnog materijala, a Simčić u video-animaciji Science-fantasy arhitecture prikazuje proces umjetnikova rada i razmišljanja pri interpretaciji SEM snimki elektroničkog mikroskopa, u arhitektonski objekt i krajolik organičkih formi. ( iz predgovora, Mia Krneta )

Centar za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci osnovan je 2017. godine sa ciljem povezivanja novomedijske umjetnosti, znanosti i tehnologije na temeljima etike, ekologije i samoodrživih sustava te promicanja umjetnosti kao važnog posrednika i pokretača promjena u svim segmentima društva.

U svrhu toga centar okuplja priznate domaće i međunarodne umjetnike, znanstvenike i teoretičare za istraživanje i predstavljanje najnovijih dostignuća u suvremenoj umjetnosti, znanosti i tehnologiji. Također surađuje s drugim fakultetima, sveučilištima i institutima na kojima se istražuju nova područja znanosti kao i s drugim kulturnim institucijama u stvaranju interdisciplinarnih i novomedijskih projekata.

Program se ostvaruje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini putem predavanja, radionica, tribina i izložbi namijenjenih široj javnosti. U okviru toga provedena su i brojna predavanja i radionice na kojima su studenti imali priliku upoznati se s novim otkrićima, znanjima, medijima i tehnologijama te izravno u suradnji sa znanstvenicima i stručnjacima realizirati svoje umjetničke radove.
https://cim.apuri.hr/

27.09.2019. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh