« Žene
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ŠALICA ZDRAVLJA?

Zanimljive činjenice o kavi i ženskom zdravlju

Svako malo neko istraživanje utvrdi štetne posljedice kave na naše zdrave, da bi ga ubrzo novo istraživanje demantiralo i uvjerilo nas da je kava ipak zdrava navika. Što je istina?

Fotografija vijesti
Više o

kava

,

kava je zdrava

,

kava štetnost

,

žensko zdravlje

Većina odraslih ljudi uživa u jednoj od rijetkih svedostupnih i legalnih droga našeg doba, kavi. Instant, espresso, filter, turska - sve imaju svoje prednosti i mane, ali jedno im je zajedničko - o njima se često i navelike priča. Ukoliko pratite novosti na ovom području, zasigurno ste i sami primijetili kako svako malo neko istraživanje utvrdi štetne posljedice kave na naše zdrave, da bi ga ubrzo novo istraživanje potpuno demantiralo i uvjerilo nas da je kava ipak zdrava navika. Što je istina i kakav utjecaj kava doista ima na žensko zdrave? Evo rezultata nekoliko istraživanja.

1. Redovito ispijanje kave pomaže u borbi s depresijom

Studija provedena 1996. godine na Sveučilištu Harvard pokazala je kako žene koje dnevno konzumiraju dvije ili više šalica kave imaju mnogo manje šanse da počine samoubojstvo. Studija je provedena na (za znanstvena istraživanja) golemom uzorku od 85.000 žena.

2. Kava štiti od cijelog niza oboljenja i kancerogenih bolesti

Osam godina kasnije isto je sveučilište objavilo rezultate nove studije (na kraju krajeva, moraju nečim zaslužiti taj status jednog od najprestižnijih na svijetu) o utjecaju kave na žensko zdravlje. I ovoga se puta pokazalo kako kava ima brojne blagotvorne učinke - od snižavanja rizika raka debelog crijeva, preko Parkinsonove bolesti do dijabetesa tipa 2. Ipak, znanstvenici su upozorili da je pametnije ispijanje kave rasporediti tijekom cijelog dana, a ne odmah ujutro popiti velike količine.

3. Kava je jednako blagotvorna za žene svih dobnih skupina

Unatoč tomu što nam reklame kao prosječnu ispijateljicu kave predstavljaju mlađu zaposlenu ženu koja uzima pauzu u svom pretrpanom rasporedu kako bi uživala u minuti mira, tišine i okusa kave, klinička istraživanja pokazuju da pozitivni utjecaji kave na žensko tijelo ne poznaju dobne granice. U studiji provedenoj na više od 50.000 žena između 1980. i 2004. godine prosječna je dob ispitanica bila 63 godine. Ta je studija također potvrdila da kava smanjuje rizik od depresije, kao i da treba dnevno konzumirati 4 šalice (oko 6 decilitara, ovaj broj treba uzeti s dozom rezerve budući da je američka kava znatno rjeđa i blaža od one koju pijemo u Europi).

4. Kava izaziva jaku ovisnost

Nakon dobrih, evo nam i prve loše vijesti. Kofein povećava broj otkucaja srca u minuti te krvni tlak, a može utjecati i na bioritam, budući da remeti san. Mnoge žene koje svakodnevno konzumiraju kavu više ujutro uopće ne mogu bez nje početi dan, a ako ju slučajno ne popiju, osjećaju posljedice slične onima koje izaziva prekidanje uzimanja droge, samo u nešto blažoj varijanti - glavobolje, drhtavica i mučnina.

5. Kava ima malo kalorija, ali mlijeko i šećer nemaju

Kad govorimo o kavi i njezinim pozitivnim utjecajima na zdravlje, gotovo uvijek mislimo na čistu crnu kavu bez dodatnih umjetnih sladila, ili još gore, šećera. Samo zbog toga što kava snižava rizik od dijabetesa ne znači da imate odriješene ruke u količini šlaga ili šećera koju smijete staviti u nju. Šalica čiste kave ima oko 3 kalorije, dok šalice nekih američkih fensi kava s brojnim dodacima mogu imati i više od 500, koliko ima i Big Mac.

13.10.2011. 14:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportska
    13.10.2011. 14:45
    kad sve usporediš super kava je zakon.. jedino što sam čuo da je puna psticida iako ne vjerujem u to baš
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh