« Žene
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
LOVE & MARRIAGE

Pet razloga zbog kojih ne biste trebali srljati u brak

Vrlo je lako zakačiti se za uzbuđenje koje pruža planiranje vjenčanja, ali nipošto ne smijete zaboraviti da je brak (ili bi barem trebao biti) cjeloživotna obveza

Fotografija vijesti
Više o

razvod braka

,

muškarci i žene

,

spremnost za brak

,

uspješan brak

Srljanje u brak jedna je od najčešćih pogrešaka kojima ljudi žure pokazati i dokazati svoju ljubav prema partneru. Vrlo je lako zakačiti se za uzbuđenje koje pruža biranje predivne vjenčanice, planiranje događaja te dobivanje brojnih darova, ali nikako ne smijete zaboraviti da je brak (ili bi barem trebao biti) cjeloživotna obveza. Kako bi izbjegli katastrofalne posljedice po vašu dušu, tijelo i novčanik, pogledajte neke od brojnih razloga zbog kojih ne biste trebali srljati u brak.

1. Vjenčanja su skupa. Razvodi su još skuplji

Čak i ukoliko se odlučite na maksimalno štedljivu varijantu vjenčanja, bez puno pompe i uzvanika, očekujte da ćete potrošiti veću količinu novaca. Naravno, ako ste jedni od onih koji smatraju da vjenčanje nije vjenčanje bez više stotina uzvanika, pripremite se na prosječnom čovjeku astronomske cifre. Kako to već u životu ide, svota koju ste potrošili na samo vjenčanje izgledat će vam još gore ukoliko brak na kraju ne uspije, budući da ćete biti prisiljeni potrošiti i znatan dio novaca na razvod. Na kraju ćete oboje ostati opustošenih novčanika i s brdom beskorisnih darova s vjenčanja. I ogromnim žalom što ste morali kroz sve to proći.

2. Brak nije flaster za sve probleme u vašoj vezi

Nemojte kolutati očima, začudili biste se koliko ljudi, svjesno ili podsvjesno, smatra da je brak dobro rješenje koje će očvrsnuti vezu koja je počela pucati ili se razvodnjavati zbog cijelog niza razloga, od dosade i kolotečine pa sve do nevjere. Mnogi se parovi s problemima počinju susretati nakon što završi ona prva faza jake zaljubljenosti (da ne kažemo zaluđenosti), budući da je to trenutak u kojem doista treba početi raditi na pravom upoznavanju one druge osobe. Planiranje vjenčanja je zabavno i zaokupit će vas dovoljno dugo da izbjegnete sitne prepirke, ali jednom kad izmijenite zavjete i gosti odu kući, ostat ćete samo vas dvoje i svi problemi koje niste rješili.

3. Možda ne poznajete svog partnera tako dobro koliko mislite

Kako smo već rekli, leptirići u trbuhu i uzbuđenje koje osjećamo u početku neke veze zasigurno su jedan od najljepših osjećaja u životu. Otkrivanje da volite iste filmove, serije, glazbu i hranu je super, ali su to sve ipak samo one male stvari koje pomažu da se „zatvori krug". Prije nego što se odlučite nekome obvezati na „dobro i zlo", iznimno je važno da budete načistu gdje vaš partner stoji u pogledi onih velikih i važnih životnih stavova. Želite li oboje djecu? Gdje želite živjeti? Imate li slične religijske, političke i druge životne stavove? Možda nije romantično, ali slaganje u ovim i sličnim stvarima preduvjet je za dug i sretan brak.

4. Nedostatak razumijevanja oko odgovornosti

Nema sumnje, vjenčanja su u većini slučajeva iznimno romatična, a isto vrijedi i za medeni mjesec. Nažalost, nakon toga uglavnom dolazi otrežnjenje. Računi koje treba platiti, kućanski poslovi koji stoje na čekanju i cijeli niz drugih „svjetovnih" stvari koje vam na grubi način poručuju da je vaš medeni mjesec završio. Ovo nije nikakav problem parovima koji su spremni za to i kojima je jasno da će njihova obveza jedno prema drugome ostati i nakon što prođe početna zaljubljenost. Nažalost, parovima koji su ipak prebrzo ušli u brak ovaj susret sa stvarnim životom može biti težak udarac. Nitko ne tvrdi kako trebamo potpuno zaboraviti romantiku, ali ona ponekad nužno pada u drugi plan kad treba obaviti neke druge stvari.

5. Strah od samovanja

Iako smo već dobrano zagazili u 21. stoljeće, bilo bi pogrešno reći kako nam društvo više ne stvara pritisak da se vjenčamo i osnujemo obitelj, a taj je pritisak još vidljiviji kad su žene u pitanju. Na kraju krajeva, čak i liječnici sudjeluju u svojevrsnoj stigmatizaciji žena, budući da su djevojke s 26 godina već „starije prvorotkinje". Sve ovo podsvjesno usađuje strah ljudima da bi mogli ostati sami, a on se, kao i pritisak, samo povećava što bliže idemo tridesetoj. Mnogi su skloni u toj situaciji potpuno se prepustiti ovom neracionalnom strahu i odabrati partnera koji nije idealan, ali je dovoljno dobar. Ne želimo zvučati kao epizoda „Seksa i grada", ali doista nema ništa pogrešno u čekanju prave osobe. Ukoliko morate razmišljati je li vaš trenutni partner prava osoba, žao nam je, ali u tom slučaju vjerojatno nije. Prije nego se zakunete na vjernost „dok vas smrt ne rastavi", budite potpuno sigurni da radite pravu stvar.

12.10.2011. 09:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh