« Knjiga
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
NAGRADE

Zanimljiv uži izbor za nagradu Man Booker

U užem izboru za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International ove je godine desetero autora iz deset zemalja čija spisateljska vizija predstavlja izvanrednu šarolikost globalnog literarnog iskustva

Vrlo snažna konkurencija
Vrlo snažna konkurencija (Arhiva)
Više o

Man Booker 2015

,

uži izbor

'Bilo je to nadahnjujuće iskustvo čitanja: prošetali smo čitavim svijetom i zakoračili u vizije pisaca koji nude izvanrednu šarolikost iskustva', kazala je u utorak predsjednica ocjenjivačkog suda Marina Warner objavljujući popis kandidata na Sveučilištu u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

'Beletristika razmiče globalne granice i osnažuje našu sposobnost razumijevanja i suosjećanja. Roman je danas u odličnoj formi: kao područje istraživanja, tribunal povijesti, zemljovid osjećaja, analiza psihe, poticaj za razmišljanje, kao i izbor užitka i laboratorij jezika koji nas kao takav istinski dovodi bliže drvetu spoznaje', poručila je Warner, objavljeno je u utorak na službenim stranicama Man Bookera.

U užem su izboru ove godine predstavnici šest zemalja prvi puta uvrštenih u uži izbor za tu prestižnu nagradu: iz Libije, Mozambika, Guadalupea, Mađarske, Južnoafričke Republike i Konga.

Svih deset prvi su puta uvršteni među finaliste međunarodnog Man Bookera, a udjel prijevodne literature ove je godine veći nego ikada - čak 80 posto.

Uvršteni autori

Cesar Aira (Argentina),
Hoda Bakarat (Libanon
Maryse Conde (Guadalupe)
Mia Couto (Mozambik)
Amitav Ghosh (Indija)
Fanny Howe (SAD)
Ibrahim al-Koni (Libija)
Laszlo Krasznahorkai (Mađarska)
Alain Mabanckou (Kongo)
Marlene van Niekerk (Južnoafrička Republika)

24.03.2015. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh