« Knjiga
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ASK

Jedanaesti Anarhistički sajam knjiga

Jedanaesti Anarhistički sajam knjiga održat će od 10. do 12. travnja 2015. u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici.

Anarhistički sajam knjiga po jedanaesti put
Anarhistički sajam knjiga po jedanaesti put (ASK)
Više o

anarhistički sajam knjiga

Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već jedanaest godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane za predstavljanje anarhističke/slobodarske literature i djelovanja što širem krugu ljudi. Sajam stvara mjesto susreta i otvara diskusije važne za sam pokret i društvo. Tijekom prvih deset godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

Jedanaesti Anarhistički sajam knjiga bit će otvoren u petak, 10. travnja, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) u 15 sati, a sajam će trajati do 19 sati, dok će predavanja i diskusije potrajati do 20:00 sati. U subotu sajam otvara vrata u 10 sati i traje do 20:00, a u nedjelju do 15 sati.

Na sajmu će ove godine sudjelovati gosti iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Engleske, Francuske, Njemačke, Grčke, Belgije i drugih zemalja.

Osim knjiga i drugih izdanja, program sajma uključuje niz diskusija i predstavljanja pa će ove godine biti riječi o migracijama, granicama i problemima koji iz toga proizlaze, biti će predstavljen novoosnovani nogometni klub Zagreb 041, a program prvog dana sajma zaključuje razgovor u situaciji u Francuskoj, anarhističkim inicijativama i životu nakon napada na Charlie Hebdo početkom godine, koji je stvorio atmosferu represije i straha u toj zemlji.

Program u subotu započinje razgovorom o školovanju (djeca i odrasli su pozvani!), nakon čega će biti riječi o realnostima i kulturološkim razlikama organiziranja i aktivizma na „zapadu" i „istoku", a program zaključuje diksusija o antimilitarističkim inicijativama u Grčkoj.
Sajam i sva predavanja/diskusije su besplatni te otvoreni za sudjelovanje.

Više informacija o sajmu i programu pogledajte na www.ask-zagreb.org

Program sajma

10. travnja

15:00 - 19:00 [Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Sajam knjiga - dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise...

17:00 - 18:00

Migracije, granice i otpor

Od kad je Hrvatska ušla u EU, migranti koji su uhvaćeni kao "ileglani", suočeni su s istim zakonima kao i u drugih evropskim zemljama. Zatvara ih se, te im se osim slobodne kretanja oduzimaju ili ozbiljno ograničavaju i mnoge druge slobode.

S obzirom da živimo u zemlji koja je ujedno i "vanjska granica" EU, ali i siromašnoj zemlji, ovi problemi ubrzano rastu i pogađaju sve više ljudi.

Mediji i javnost sustavno ignoriraju ovu temu, dok je aktivistička mreža nedovoljno razvijena kako bi stvorila odgovarajući pritisak. Glavni fokus je trenutno na radu s onima koji su direktno pogođeni ovom situacijom, no imaju šanse ostati izvan zidova centara za strance, ali i na traženju da se zatvore centri poput onog u Ježevu.

18:00 - 18:30

Predstavljanje nogometnog kluba Zagreb 041

Prvi ex-yu nogometni klub sa čvrstim stavom protiv rasizma, fašizma i svih vrsta diskriminacije, klub kojim upravljaju njegovi članovi i klub u kojem su svi jednaki. Kako djelovati u lokalnoj zajednici, integrirati izbjeglica i uz sve to se dobro zabaviti. Kako uz sport koji se često povezuje sa kriminalom, korupcijom i pranjem novca pokazati zube sistemu i boriti se protiv modernog nogometa reći će vam članovi kluba.

18:30 - 20:00

Mi nismo Charlie!

Diskusija o razvoju političkih pokreta u Francuskoj od 2003. godine pa sve do današnjih dana i trenutne realnosti opresije i izgradnje straha.

Mi nismo Charlie!

11. travnja

10:00 - 20:00 [Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Sajam knjiga dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise...

15:00 - 16:00

BEZ ŠKOLA, BEZ GOSPODARA!

Pogledajmo zajedno na koji način je škola ključna za društvo bazirano na dominaciji i iskorištavanju... razgovarajmo o našim osobnim iskustvima kad smo bili djeca, razgovarajmo u tome da ne predamo našu djecu školama... razgovarajmo na našim potrebama i potrebama naše djece... pogledajmo što stoji iza ideje "obrazovanja"... razgovarajmo u uništenju škole!

17:00 - 18:00

Zapadnjački aktivizam nasuprot istočnih/balkanskih realnosti

Kratko predstavljanje alternativnih prostora i grupa u Rumunjskoj, te razgovor o našim iskustvima s grupama iz zapadne Evrope. Biti će riječi o nekim kulturološkim sukobima između pojedinih "standardiziranih recepata" za organizranje na zapadu i istočnim/balkanskim realnostima svakodnevnog života.

18:00 - 20:00

Militarizam i antimilitarističke aktivnosti u Grčkoj

U Grčkoj je služenje vojnog roka obavezno za sve muškarce stare između 18 i 45 godina, unatoč tome što su sve susjedne zemlje članice (ili će to uskoro biti) EU i NATO. Zašto je to tako? Koja je uloga grčke vojske u državnim poslovima, unutrašnjim i vanjskim? Kakav je značaj vojske za grčki kapitalizam? Kakvi su stavovi političkih stranaka i političkih/socijalnih pokreta u odnosu na vojsku? Kakve se borbe trenutno vode protiv militarizma? Jesu li anarhisti/antiautoritarci aktivni u toj borbi?

19:30 - 20:00

Predstavljanje knjige "Fašizam bez kukastog križa"

12. travnja

10:00 - 15:00 [Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

 

Sajam knjiga - dođite na kavu ili čaj, potražite knjigu koju ste propustili prethodnih par dana, pozdravite se sa sudionicima i provedite nedjeljno prijepodne u ugodnom društvu...Time zatvaramo 11. Anarhistički sajam knjiga.

 

07.04.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh