« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
10 razloga zbog kojih angažiramo dizajnere interijera

Zanimanje: Dizajner interijera

Antonia Kustura iz tvrtke Moj studio za dizajn interijera d.o.o. otkriva tajne sve popularnijeg posla u Hrvatskoj

Antonia Kustura
Antonia Kustura (Siniša Sunara)
Više o

dizajn

,

interijer

1. Što radi dizajner interijera?

Njegov je posao prilagoditi prostor željenim uvjetima klijenta u okviru budžeta. Bez obzira na to je li riječ o životnom ili poslovnom prostoru, odabran dizajnerski stil, budžet, otvorenost klijenta spram novih ideja, zdrava komunikacija, kvalitetna i brza izvedba zamišljenog, sinergija brojnih sati rada, organizacije i komunikacije. Rezultat? Jedinstveni prostor i zadovoljni klijent.

2. Prednosti angažiranja dizajnera interijera?

Dizajner će ponajprije uštedjeti vaše vrijeme, novac i živce. Čak i ako ste maštoviti i kreativni, te bez problema možete vizualizirati prostor, teško da imate vremena obilaziti trgovine, tražiti prihvatljive ponude majstora kojima ćete uzaludno mahati rukama i pojašnjavati što želite. Angažiranje stručne osobe s iskustvom, u konačnici, nikako ne može biti trošak. Zamislite samo da ste u verziji ‘uradi sam’ srušili zid koji vam baš smeta, no poslije shvatite da je upravo taj zid bio nosivi? ‘Spriječiti, a ne liječiti’, bio bi najpošteniji odgovor na ovo pitanje.

3. Prvi zadaci dizajnera?

Angažirani dizajner će izaći na teren i utvrditi trenutačno stanje prostora. Poželjno je pokazati mu neku staru dokumentaciju objekta poput tlocrta ili nacrta elektroinstalacija. U nedostatku istih, ponovnim mjerenjem je moguće izraditi nove. Ovisno o tome je li riječ o adaptaciji, novogradnji ili samo uređivanju, potrebno je shvatiti želje klijenta i ponuditi mu rješenja čak i ako on sam ne zna što želi. Kvalitetnom uzajamnom komunikacijom mora se dogoditi tzv. ‘klik’ između dizajnera i klijenta, jer bez ‘iste valne duljine’ uzajamni rad nije moguć. U skladu s prihvaćenom dokumentacijom izvedbenog rješenja i prikupljenim ponudama za građevinske, stolarske, poslove uređivanja i bojanja... kreće se u realizaciju s jasno definiranim troškovnikom i ciljem.

4. Što će dizajner učiniti umjesto vas?

Nakon što je dizajner sam pronašao odgovarajuće elemente potrebne za realizaciju, kreće s klijentom u kupnju. U dan-dva može se kupiti sve što je potrebno, čak i najsitniji detalji. Dizajner već ima svoju shopping listu i zna cijene pojedinih artikala, kao i datum dospijeća robe u pojedinim trgovinama. Primjerice, na hrvatskom tržištu namještaja potrebno je i do dva mjeseca za dostavu namještaja. Za to se vrijeme u interijeru realiziraju svi građevinski radovi. Dobrom organizacijom, dok vi radite na svome poslu, dizajner će u vašemu prostoru koordinirati radove, isporuku, montažu, uskladiti ih s projektom  i pripaziti na vaše stvari.

5. Računalna vizualizacija prostora - koliko će dizajner odstupati od projekta?

Sve varijante i ideje predstavljaju se klijentu u vidu računalne ili rukom crtane akvarel perspektive. Vizualizacija je potrebna kako bi se klijentu dočarao konačan ambijent, uštedjelo vrijeme i novac, te dobila njegova suglasnost za daljnju izvedbu. Ima li klijent povjerenje u dizajnera, najbolje je da sve dalje radnje prepusti dizajneru.

6. Kako odabrati dobrog dizajnera interijera?

Dobar dizajner zna saslušati i razumjeti želje klijenta, a zajedničke ideje prilagoditi budžetu. Ako je moguće, dobar dizajner znat će i kako uštedjeti koju kunu. Želje klijenata katkad su u okviru budžeta, no kvalitetan dizajner morao bi znati realizirati sličnu ideju u jeftinijoj izvedbi. I s manje novca moguće je dobiti željeni efekt interijera, ali pravilo je da se vrati onoliko koliko se uložilo. Dobar dizajner bi, osim dobrih ideja, trebao i dobro poznavati tržište te imati svoje provjerene ekipe za realizaciju.

7. Koliko stoje usluge dizajnera?

Ljepota ovog posla je u tome što je svaki projekt individualan, kao i želje klijenta. Ovisno o količini posla, izvedivosti projekta, željama klijenta i kvadraturi, cijena može varirati. Ona se obično procjenjuje po kvadraturi prostora koji je potrebno urediti. Naravno da se pri adaptaciji gomila i nova projektna dokumentacija, što iziskuje više posla i vremena.

8. Koliko često Hrvati angažiraju dizajnere interijera?

U posljednje vrijeme dizajn interijera polako izlazi iz povoja i sve se hrabrije predstavlja. Postajemo svjesniji količine vremena koju provodimo u svojim domovima, pa kad je već tako, zašto ne uživati u njemu? Poslovni i društveni prostori su prvi koji su se odredili svojim dizajnom, pokazali ciljeve dizajna, a tako i uspjeh poslovanja. Kao što odijelo ne čini čovjeka, ali govori mnogo o njemu, tako i interijer govori o ljudima koji imaju što za reći.

9. Dilema - treba li odabrati dizajnera ili arhitekta?

S obzirom na to da su dizajneri većinom i sami arhitekti, ili su iz građevinske struke, najbolje je sagledati što vam je uistinu potrebno za projekt. Razmišljate li o izgradnji novog objekta, svakako kontaktirajte arhitekta zbog potrebne dokumentacije i prikupljanja dozvola. No, želite li topao dom koji u svakom detalju odgovara vašoj osobnosti, razmislite o angažmanu dizajnera.

10. Što najčešće tražimo od dizajnera interijera?

Sve i svašta. Rješenja projekta dizajna kod adaptacija postojećeg objekta ili u novogradnji,  promjenu rasporeda i prenamjenu prostorija, promjenu boja zidova, odabira tkanina za tapeciranje namještaja, odabir i usklađivanje dekora, tipa kroja i tekstura zavjesa, rješavanje rasvjete, do hortikulturnih pitanja koje dizajneri rješavaju na pravoj adresi.

Piše: Piše: Barbara Govorčin
27.02.2008. 22:43:36
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  dabada
  29.11.2008. 17:18
  a
 2. avatar
  nana
  10.05.2010. 19:02
  taj posao je dobar ali se od njeg nemoze ziviti
 3. avatar
  mali maki
  03.07.2012. 13:50
  Kolika je plača dizajnerima interijera, i na koji fakultet ići, ja bih u srednju školu za građevinskog tehničara a onda što poslije? molim vas da mi odgovorite na pitanje.
  HVALA!
 4. avatar
  mali maki
  03.07.2012. 13:51
  Da i dali dizajneri rade u svojim uredima ili?
 5. avatar
  valentina
  17.08.2012. 15:02
  Voljela bih raditi ovaj posao i završiti srednju školu primjenjene umjetnosti.
  Samo me još zanima ,kolika je plaća dizajnera interijera?
 6. avatar
  Doris
  14.02.2014. 13:01
  Završila sam trogodišnju grafičku školu i četvrti stupanj komercijalista, htjela bi raditi ovaj posao, dali mi možete sugerirati kako da to obavim ?
 7. avatar
  Helen
  10.03.2017. 11:46
  Kolika je placa za dizajnera interijera, zanima me taj posao.☺
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh