« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
INTELIGENCIJA

Zaljubljenost zaglupljuje

Zaljubljeni slabije pamte i teže uče, zaključili su znanstvenici kroz eksperimente sa životinjama

Zaljubljeni par
Zaljubljeni par (Free Digital Photos)
Više o

ljubav

,

zaljubljenost

,

učenje

,

zaljubljeni

,

inteligencija

Znanstvenici tvrde da su eksperimentima sa zamorcima dokazali ono u što već dugo sumnjamo - zaljubljeni ne mogu jasno misliti i skloni su glupim odlukama.

"Zaljubljeni zamorci su imali poteškoća u učenju i slabije pamćenje. Samci su znatno brže pronalazili sakrivenu hranu u labirintu od parova, jer su bili previše fokusirani na svoju ljubav", stoji u zaključku studije koja je provođena na bečkom sveučilištu.

Rezultati će u ožujku biti objavljeni u magazinu "Physiology & Behaviour".

Prijašnja istraživanja su pokazala da zamorci-parovi imaju veće količine hormona ljubavi i sreće od zamorca koji su vrijeme provodili sami. "Novim istraživanjem smo željeli otkriti kako se višak hormona odražava na učenje i pamćenje", objašnjava voditelj Ivo Machatschke.

Znanstvenici su tjednima promatrali dvije skupine zamoraca - parove i samce. Hrana je uvijek bila sakrivena na istom mjestu u labirintu, a zamorci su je iz dana u dan morali pronaći. Dok su se samci ubrzo počeli sjećati gdje se nalazi hrana, parovi su potragu svaki puta počinjali iznova.

Osim što ih je ljubav, odnosno pretjerana usredotočenost na partnera zaglupila, parovi su ujedno bili pod većim stresom. Znanstvenici su naime ustanovili da u organizmu imaju povišene razine steroidnog hormona kortizola.

Pritom naglašavaju da su se parovi "upoznali" nekoliko dana prije početka eksperimenta zbog čega su bili "friško zaljubljeni".

"Životinje koje dugoročno žive u paru su superiornije od onih koje samuju", napominje Machatschke.

13.01.2011. 20:55:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    14.01.2011. 11:08
    hahaha, da mi je vidjet znanstvenike kako tjednima promatraju zamorce. svi koji smo ikad bili zaljubljeni znamo da smo pomalo blesavi u tom razdoblju. nepotreban eksperiment. zar nemaju pametnijeg posla?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh