« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
UJEDINJENI NARODI:

Zakoni i praksa o pravima žena se razilaze

Paradoks je da tehnološki napredak nije automatski poboljšao položaj žena, već ga naprotiv unazadio u nekim segmentima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

nasilje nad ženama

,

WHO

,

spolna diskriminacija

,

ravnopravnost

,

Dan žena

,

Ujedinjeni narodi

,

spolna jednakost

,

rodna diskriminacija

Trideset pet godina otkako je UN proglasio Međunarodni dan žena i 15 godina od donošenja zakonske odredbe o zabrani rodne diskriminacije, u praksi se mnogo toga ne provodi pa čak i temeljena ljudska prava dalek su san za milijune žena u svijetu, upozoravaju brojne udruge u ponedjeljak, na 8. ožujka.

Na razvijenom Zapadu žene su se probile na visoke, ponekad najviše pozicije u korporacijskom svijetu te izborile visoke standarde zaštite radnih i rodnih prava, no i dalje su manjina na upravljačkim dužnostima.

Žene k tomu i dalje teško spajaju poslovnu karijeru s majčinstvom, piše agencija Reuters predstavljajući knjigu Elisabeth Kelan "Performing Gender at Work" u kojoj autorica ističe da je kod mladih žena nastupio određen "zamor rodnim pitanjem".

Zakoni u Hrvatskoj ženama jamče ravnopravnost no u praksi, na tržištu rada, žene još uvijek zanemarivo sudjeluju svugdje gdje se odlučuje o moći i financijama, istaknuto je pak u Zagrebu na okruglom stolu "Jednaka prava, jednake mogućnosti" u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Međutim, teškoće takve prirode čine se beskrajno daleko stanovnicama zemalja u razvoju, govore dramatični podaci međunarodnih organizacija koje izvještavaju o spolno selektivnim pobačajima, o ubojstvima, tjelesnom i seksualnom zlostavljanju žena.

Razlike između muškaraca i žena u Aziji i Pacifiku po gospodarskom, političkom ili društvenom položaju među najvećima su u svijetu, navodi u izvješću Program za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP).

Paradoks je da tehnološki napredak nije automatski poboljšao položaj žena, već ga naprotiv unazadio u nekim segmentima. Tako je primjena ultrazvuka i drugih metoda ranog otkrivanja spola budućeg djeteta potaknula rast pobačaja ženskih fetusa.

Rezultat je da danas Kini i Indiju zajedno nedostaje 85 milijuna žena.

Nadalje, u Indiji, Indoneziji ili Maleziji, visok rast BDP-a ostvaren je upravo uključivanjem žena u radno stanovništvo. Ondje 70 posto žena radi, gotovo kao u razvijenim zemljama, no te iste žene primaju od 54 posto do 90 posto plaće muškog kolege.

U Aziji samo 7 posto žena posjeduje imanje, u odnosu na 20 posto u ostalom dijelu svijeta, piše UNDP.

Upravo na Dan žena, 8. ožujka, indijski parlament trebao je izglasati zakon po kojim bi se 33 posto zastupničkih mjesta rezerviralo za žene, no zbog međustranačkih neslaganja, glasovanje je otkazano i nije poznato hoće li biti na dnevnom redu u utorak.

Neke političke stranke tom su se zakonskom prijedlogu opirale 13 godina, piše agencija dpa i dodaje da je trenutačno manje od 11 posto žena u donjem domu indijskog parlamenta Lok Sabha.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava u povodu Dana žena na visoku, "neprihvatljivu" stopu smrtnosti žena u Aziji, njih 30.000 godišnje zbog komplikacija u porodu i trudnoći.

WHO je objavio podatke svog istraživanja o nasilju u obitelji koje pokazuje da je između 15 i 71 posto žena fizički ili seksualno zlostavljano u obitelji. Svake godine u svijetu oko 5.000 žena ubiju članovi njjihovih obitelji u ime takozvanog umorstva iz časti.

Voditeljica WHO-ova regionalnog ureda za Aziju Shin Young Soo, ističe da bi se 90 posto tih smrti izbjeglo uz dobru zdravstvenu skrb.

Iz afričke države Demokratske Republike Kongo, agencija AFP donosi priču o rodiljama zatočenicama bolnice koju poslije poroda ne smiju napustiti sve dok ne podmire troškove, a koje nemaju odakle podmiriti.

U toj državi u kojoj, prema službenim podacima, 75 posto od 65 milijuna stanovnika živi s manje od dolara na dan, gotovo 20 posto rodilja biva zadržano u bolnicama jer ne mogu platiti troškove.

Iz druge afričke države, Mauritanije stiže vijest o pomilovanju četiriju zatvorenica, odlukom predsjednika Mohameda Ulda Abdela Aziza koji je time pridonio obilježavanju Dana žena.

U Iranu su pak vlasti pjesnikinji Simin Behbahani u zračnoj luci oduzele putovnicu i privele na četverosatno ispitivanje te joj tako onemogućile odlazak u Pariz gdje je trebala održati govor o feminizmu, objavila je oporbena web stranica Kaleme.com.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavila je u ponedjeljak da kambodžanske vlasti ne pokazuju spremnost valjano procesuirati silovanja i druga seksualna zlostavljanja, a da stopa silovanja raste.

Čak u tri četvrtine slučajeva rodbina je morala podmititi policiju da provede istragu za slučaj silovanja. Polovica žrtava silovanja su djevojke mlađe od 18 i dvije trećine njih su vrlo siromašne. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 18:19:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh