« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POSTEPENO PREUZIMANJE

NATO neće napasti Kandahar, ali će ga napuniti vojnicima

Neće biti vrhunca operacije, već će se sigurnost s protokom vremena sve više pojačavati, pojasnio je strategiju general McChrystal

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

talibani

,

Stanley McChrystal

,

Kandahar

NATO je odlučio polako povećavati broj vojnika za nadzor talibanskog uporišta Kandahara umjesto velikog napada kakav je prošli mjesec poduzeo o obližnjem Helmandu, rekao je u ponedjeljak zapovjednik američkih i snaga NATO-a u Afganistanu general Stanley McChrystal.

Američki je general rekao kako će idući cilj biti drugi najveći grad u Afganistanu Kandahar, koji bi koalicijske snage željele ponovno preuzeti ove godine.

U tom je gradu bilo duhovno sjedište moći povučenom talibanskom vođi muli Mohamadu Omaru prije nego što su talibane 2001. iz Afganistana istjerale snage pod američkim vodstvom.

"Vojno to neće biti pretjerano nalik Mardži", rekao je McChrystal, govoreći o talibanskom uporištu u pokrajini Helmandu. "Neće biti 'Dana D' u smislu vrhunca operacije, već će se sigurnost s protokom vremena sve više pojačavati", dodao je, ne željevši otkriti vremenski okvir operacije.

Tek je otkrio da bi broj vojnika dovoljan za uspješnu operaciju preuzimanja potpunog nadzora nad Kandaharom trebao biti dosegnut početkom ljeta. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 17:12:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh