« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina
HMM

Zakon o stečaju potrošača - spas ili produžavanje agonije

Prijedlogom Zakona o stečaju potrošača koji će uskoro biti upućen u drugo čitanje želi se prezaduženim građanima, oslobađanjem od obveza, osigurati 'novi odgovorniji početak'

Pet godina će vam visiti nad glavom ...
Pet godina će vam visiti nad glavom ... (Arhiva)
Više o

osobni stečaj

,

Zakon o stečaju potrošača

Zakonom o stečaju potrošača, o kojem je Ministarstvo pravosuđa kao predlagatelj u utorak organiziralo okrugli stol, širi se mogućnost oslobađanja od preostalih obveza na građane koji ne obavljaju gospodarsku ili drugu profesionalnu djelatnost.

Osnovna svrha, kaže predlagatelj, je osloboditi savjesnog dužnika od preostalih obveza te vjerovnike namiriti u najvećoj mogućoj mjeri iz imovine koju potrošač ima u trenutku otvaranja stečaja i imovine koju će steći tijekom razdoblja 'provjere ponašanja'.

Osobni stečaj mogli bi zatražiti potrošači koji najmanje tri uzastopna mjeseca ne mogu ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je novinarima nakon okruglog stola da stečaj potrošača može inicirati isključivo potrošač, odnosno da se taj postupak može voditi samo uz njegov pristanak.

Petogodišnji rok provjere

U slučaju da potrošač nema imovine, postupak se otvara i zatvara u jedan dan, što znači da dužniku teoretski može biti otpisan milijunski dug, ali će ga se pet godina nadzirati radi spriječavanja mogućih zlouporaba, primjerice prikrivanja prihoda ili imovine.

'Nad svakim od nas koji ide u takav postupak imamo vjerovnike s druge strane koji ostaju bez ičega i naravno da će njima biti u interesu nadzirati da li smo prikrili imovinu i napravili nekakvu zlouporabu', rekao je ministar.

Ako pak potrošač ima imovinu ona će biti unovčena, nakon čega će se namiriti vjerovnici i odlučiti o oslobađanju od preostalih obaveza, a u takvom postupku razdoblje provjere trajat će od jedne do pet godina.

No, u slučaju da neki dužnik ima samo jednu, egzistencijalnu nekretninu može tražiti da se ona ne prodaje u postupku provjere. Predlagatelj se nada da će dužnik u tom razdoblju naći rješenje i da neće doći do prodaje nekretnine. 'Tu će se na kraju donositi odluka jer se dužniku daje mogućnost da vrati dio novca ili da sklopi drugačiji odnos s vjerovnikom', rekao je ministar.

Upitan je li pokretanje osobnog stečaja potez očajnika ili šansa za novi početak, ministar je rekao da su iskustva individualna, ali smatra da će to za većinu biti šansa za novi početak iako će neki biti nesretni jer će biti pod nadzorom pet godina.

10.06.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh