« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
WTF?!

Polovina djece nije vezano u automobilima?

Kad vidite idiota kojem mala djeca skaču po zadnjem sicu u vožnji, molimo vas da stanete, nazovete policiju i date im njegov broj registracije

Da, ali ne na prednjem sjedištu
Da, ali ne na prednjem sjedištu (Arhiva)
Više o

vezanje

,

sigurnosni pojas

,

vezanje u automobilu

Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru, a obuhvatilo je 1320 automobila s ukupno 1764 djece.

Rezultati istraživanja znatno se razlikuju od mjesta do mjesta, a pokazuju da se svako drugo dijete u Hrvatskoj prevozi u automobilu u potpunosti nezaštićeno.

Unatoč zakonu koji propisuje obavezno korištenje sigurnosnog pojasa kod svakog putnika, a kod djece korištenje dječje autosjedalice ili pomoćnog postolja, samo 40% djece vezano je sustavom koji odgovara njihovom uzrastu.

Djeca koja su vezana, ali ne sustavom koji odgovara njihovom uzrastu, pretežno su dojenčad prerano vezana u autosjedalici u smjeru vožnje, te djeca predškolske i rane školske dobi, vezana samo sigurnosnim pojasom, upozorava Roda.

Unatoč tome, dobra je vijest da su vezana djeca u najvećem broju slučajeva vezana sustavom koji odgovara njihovom fizičkom razvoju.

Istraživanje pokazuje da se djeca velikom većinom prevoze na stražnjem sjedalu, najsigurnijem mjestu za svako dijete u automobilu.

Djeca koja se prevoze na prednjem sjedalu u načelu su mlađa od godinu dana ili starija od deset godina.

Ustanovljeno je kako su sigurnost djece i vozača povezani - vozači koji ne brinu za svoju sigurnost, ne brinu ni za sigurnost djece, pa ako su vozač i suvozač nevezani vjerojatnost da djeca u vozilu također nisu vezana je trostruko do četverostruko veća.

10.06.2015. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh