« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
DRUGI OD ŠEST

Zagrebački kvartet sutra u Hrvatskom glazbenom zavodu

Sutrašnji koncert bit će drugi od ukupno šest najavljenih u novoskovanoj suradnji s diskografskom kućom Spona

Zagrebački kvartet
Zagrebački kvartet (Zagrebački kvartet/Dražen Župić)
Više o

klasična glazba

,

koncert

,

Hrvatski glazbeni zavod

,

zagreb-info

,

Zagrebački kvartet

,

Spona

U novoskovanoj suradnji s diskografskom agencijom Spona, Zagrebački kvartet sutra će održati drugi od ukupno šest nastupa u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Kvartet koji je tako dugo opstao zahvaljujući programskim inovacijama, vraća se klasičnom programu te na pozornicu postavlja djela poput Mozartove Male noćne muzike koja kod nas već godinama nije svirana.

Na prvom koncertu iz ciklusa, koji je već održan 5. listopada, u HGZ-u održana je i promocija treće po redu monografije kvarteta u izdanju Matice hrvatske, a iz pera Jagode Martinčević

Kroz svoju dugu povijest, zagrebački su se gudači okitili brojnim nacionalnim i međunarodnim nagradama, pri čemu i Porinom za životno djelo; postali redoviti gosti najvećih svjetskih pozornica i odsvirali skoro pet tisuća koncerata, snimili 60 što stranih, što domaćih diskografskih izdanja - naravno, ne u istom sastavu, jer kroz kvartet je prošlo više od 30 vrhunskih glazbenika.

'Ta tradicija je nešto što nas obvezuje', kazao je Goran Končar osvrćući se na ugled koji je Zagrebački kvartet stekao i zadržava u svijetu.

Kako je najavljeno, prije kraja ove godine očekujemo izdanje albuma s Kvartetom u F- duru Antonina Dvoržaka, djelom od osobite važnosti za sastav, budući da ga je Zagrebački kvartet izveo na svom prvom koncertu s osnivačem, Vaclavom Humlom, daleke 1919. godine. Na istom će se CD-u naći i djelo „Intimna pisma" još jednog češkog skladatelja, Leoša Janačeka, koje je obilježilo klasiku dvadesetog stoljeća.

Za ožujak sljedeće godine planirano je izdavanje albuma sakralne glazbe „Sedam Kristovih riječi na križu" Josepha Haydna.

Na sutrašnjem koncertu u HGZ-u (Gundulićeva 6) očekuje nas sljedeći program:

J. Haydn | Gudački kvartet u D-duru Op. 1 br. 3
P. I. Čajkovski | Quartettsatz
J. Gotovac | "Poziv, pjesma i igra" za gudački kvartet u D-duru Op. 16
F. Schubert | Quartettsatz

Ne propustite!

Ulaznice: 50kn, za svih pet preostalih koncerata 150kn
Blagajna HGZ-a - pojedinačne ulaznice, Gundulićeva 6, Zagreb, 10.00 - 12.00 i 19.00 - 20.00 sati, Tel. 01 4830 822
Aquarius music shop klasika & jazz - ulaznice za svih 5 koncerata, Varšavska 11, ponedjeljak-petak 9.00 - 20.00, subota 9.00 - 15.00, Tel. 01 6391 670

end_of_the_skype_highlighting

15.11.2010. 14:46:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh