« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Zagreb je imao svoju Anne Frank

Predstavljena biografija Lee Deutsch

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

holokaust

,

Lea Deutsch

,

Pavao Cindrić

Biografska knjiga "Lea Deutsch - zagrebačka Anne Frank" Pavla Cindrića o židovskoj djevojčici koja je u godinama uoči Drugog svjetskog rata slovila u Zagrebu kao glumačko čudo od djeteta predstavljena je jučer u zagrebačkoj Židovskoj općini.

Lea Deutsch (1927.) prvi je put nastupila u kazalištu kao petogodišnja djevojčica očaravši zagrebačku publiku i kazališne stručnjake. Tridesetih godina prošloga stoljeća igrala je u standardnom repertoaru HNK, ali su pisani i posebni komadi za nju.

Zagreb ju je obožavao, prisjetila se književnica i novinarka Zora Dirnbach. Proricali su joj blistavu budućnost i uspoređivali s američkom Shirley Temple.

Isto tako, dodala je, preko noći su je zaboravili, a karijera joj se odjednom ugasila kada je na vlast došla ustaška garnitura koja nije podnosila Židove. "Nitko za nju nije više pitao, nestala je kao najanonimnija Židovka", rekla je Dirnbach.

Lea Deutsch imala je samo 16 godina kada je uhićena, a umrla je u stočnom vagonu tijekom transporta u Auschwitz. Nije umrla u logoru u mukama poput drugih Židova, preminula je od gorčine, razočaranja i tuge, kazala je Dirnbach.

Cindrić u knjizi prati Lein život i nastupe, u kojima se oslikavaju zagrebačka kazališna i kulturna zbivanja 30-ih godina 20. stoljeća. Na kraju donosi popis nastupa, uloga i gostovanja Lee Deutsch.

Književnik i publicist Pavao Cindrić (1929.-1998.) bavio se kazalištem, zagrebačkom kulturnom poviješću, filmom, te biografijama hrvatskih umjetnika. Autor je više od 20 knjiga, brojnih članaka i feljtona.

Na ovoj knjizi radio je cijelo desetljeće, sve do smrti, a njegov sin Velimir Cindrić tek je prije dvije godine uspio za nju pronaći izdavača - zagrebačkog nakladnika Profila. Velimir Cindrić ujedno je i autor predgovora.(hina/metro-portal)

03.12.2008. 10:23:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh