« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Mama Harry Pottera se vraća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Harry Potter

,

J. K. Rowling

,

The Tales Of Beedle The Bard

Nakon "Harryja Pottera" britanska spisateljica J. K. Rowling objavljuje u četvrtak u brojnim zemljama pa i u Hrvatskoj zbirku priča "The Tales Of Beedle The Bard", a iznos za autorska prava dodijelit će se udruzi u korist djece kojom spisateljica predsjedava.

U prosincu 2007. primjerak djela pisan rukom prodan je za 1,95 milijuna funti (2,7 milijuna eura) na dražbi kod Sotheby'sa u Londonu.

"Svjetska" premijera zbirke sa 130 stranica održava se u četvrtak u Europi i SAD-u. Iznos dobiven od autorskih prava trebao bi se u potpunosti predati udruzi Children's High Level Group (CHLG) koju je J. K. Rowling osnovala 2005. zajedno s britanskom europskom zastupnicom Emmom Nicholson.

O Beedleu se ne zna puno. Jedina gravura tog čarobnjaka iz 15. stoljeća, dobronamjernog prema onima koji nemaju čarobne moći, predstavlja ga s "iznimno bujnom bradom".

Obožavatelji Harryja Pottera neće naići na svojeg junaka čije se dogodovštine smještaju vremenski puno kasnije od bajki.

Neke bajke imaju tek šest do deset listova, popraćenih komentarima profesora Dumbledorea, direktora čarobnjačke škole Poudlard.

Prvi tekst priča o starom čarobnjaku čiji zločesti sin zalupi vratima onima kojima je pomoć potrebna. Zadnji tekst našao se u posljednjem, sedmom nastavku "Harryja Pottera i darova smrti".

Radi se o knjizi koju je Dumbledore ostavio Hermione Granger, a koja sadrži tragove koji Harryju Potteru pomažu u misiji uništenja Lorda Voldemorta. Samo se jedna od pet uvrštenih priča spominje u romanu - "The Tale of the Three Brothers", ostale četiri (The Fountain of Fair Fortune, The Warlock's Hairy Heart, The Wizard and the Hopping Pot te Babbitty Rabbitty and her Cackling Stump) javnosti su potpuno nepoznate.

U četvrtak u podne J. K. Rowling trebala bi čitati izvatke iz knjige na "Beedleovoj čajanki" u Škotskoj nacionalnoj knjižnici. (hina/metro-portal)

 

04.12.2008. 09:46:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh