« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
IZDNANE OBVEZNICE

Zadužili smo se za novih 750 milijuna eura

Ministarstvo se hvali da je dobro stanje u državi omogućilo dodatno zaduživanje

Dalić i Milošević
Dalić i Milošević (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

zaduživanje

,

hrvatski dug

Potpomognuto oporavkom gospodarstva u 2011., stabilnim kreditnim rejtingom i završetkom pregovora o pristupanju Europskoj uniji, Republika Hrvatska realizirala je izdanje državnih euroobveznica u iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem u 2018. godine i s godišnjim kuponom od 5,875 posto, objavljeno je večeras iz Ministarstva financija.

Ono što je Ministarstvo lijepo sročilo zapravo znači da smo se zadužili za dodatne milijune koje ćemo jako teško vratiti. U nastavku pročitajte službeno priopćenje koje je medijima poslano nekoliko sati prije službenog završetka pregovora s EU:

Tijekom predstavljanja izdanja u europskim financijskim središtima, od 27. do 29. lipnja, investitori su prepoznali potencijal rasta hrvatskog gospodarstva i stabilnost hrvatskog financijskog sustava, što je rezultiralo velikim iskazanim interesom za izdanjem. Sukladno tom interesu, u četvrtak 30. lipnja, Republika Hrvatska objavila je izdanje euroobveznica na međunarodnom tržištu, ističu iz Ministarstva financija.

Činjenica da je knjiga upisa bila otvorena svega nekoliko sati svjedoči o snažnoj potražnji za euroobveznicama Republike Hrvatske, navode iz Ministarstva financija napominjući da dodatno treba istaknuti da Hrvatska dvije godine nije izdavala euroobveznice na europskom tržištu.

Vrijeme izdanja, ističe se, strateški je odabrano trenutkom zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja i određivanja pristupnog datuma Europskoj uniji te nedostatkom kvalitetnih izdanja na međunarodnom tržištu uslijed financijskog previranja u eurozoni.

Potražnja tržišta iznosila je više od 1,3 milijarde eura, što je približno 80 posto više od planiranog iznosa. Interes za hrvatskim euroobveznicama iskazali su fondovi koji ulažu na tržišta Europske unije te investitori s Dalekog istoka i Sjeverne Amerike.

Unatoč neizvjesnosti na međunarodnim financijskim tržištima te posljedičnom rastu zahtijevanog prinosa investitora, realizirana je euroobveznica s godišnjim kuponom od 5,875 posto, što je bitno niže od trenutnih obvezničkih prinosa susjednih zemalja Europske unije te bitno niže od kupona prethodnog izdanja euroobveznica koji je iznosio 6,5 posto, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

30.06.2011. 20:38:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh