« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SLIJEDI RATIFIKACIJA

I formalno završili pregovori s EU

Zatvorila zadnja četiri poglavlja i time i formalno zaključila pristupne pregovore

Kosor i Rompuy
Kosor i Rompuy (You Tube)
Više o

završetak pregovora

,

Hrvatska EU

Hrvatska je u četvrtak, zadnji dan mađarskog predsjedništva EU-om, zatvorila zadnja četiri poglavlja i time i formalno zaključila pristupne pregovore čime je otvoren put da nakon ratifikacije pristupnog ugovora postane 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine, piše Hina.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Hrvatska je zatvorila pregovore u poglavljima Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, a europsko mađarski šef diplomacije Janos Martonyi.

"Želim čestitati Hrvatskoj, budućoj 28. članici Unije", rekao je Martonyi na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon pristupne konferencije.

On je izrazio nadu da će pristupni ugovor biti potpisan do kraja poljskog predsjedanja EU-om koje počinje u petak, te također da će Hrvatska postati punopravna članica EU-a 1. srpnja 2013., kao što kaže i indikativni datum ulaska.

Na današnji, kako ga je nazvao, "povijesni dan", ministar Jandroković je iskoristio prigodu da na konferenciji za novinare govori hrvatski, zahvalivši se svima na potpori i naglasivši da je Hrvatska danas bolje mjesto za život njezinih građana.

"Danas slavimo povijesni događaj s našim hrvatskim prijateljima: u 20 godina neovisnosti Hrvatska se strahovito promijenila. Učinila je impresivan napredak prema ispunjavanju kriterija članstva u EU-u. To je danas nagrađeno", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Dodao je da je na hrvatskom putu eurointegracija Europska komisija bila poštena i striktna, što je put kojim ima namjeru i nastaviti.

"Komisija će nastaviti taj striktni, transparentni pristup kako bi nadzirala na koji način Hrvatska ispunjava obveze da bi bila u potpunosti spremna preuzeti odgovornosti članstva od prvog dana pristupanja", rekao je Fuele.

Dodao je da je to "veliki doprinos kredibilitetu procesa proširenja".

30.06.2011. 20:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh