« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZAVRŠENI PREGOVORI

Šef Delegacije EU na hrvatskom: Danas je dan za šampanjac

Glavni pobjednici su hrvatski građani, rekao je Paul Vandoren nakon službenog završetka pregovora

Kosor s čelnicima EU
Kosor s čelnicima EU (Jakov Prkić, Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Paul Vandoren

,

Hrvatska EU

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren šampanjcem je završetku hrvatskih pristupnih pregovora, rekavši da su glavni pobjednici hrvatski građani na kojima je konačna odluka o ulasku Hrvatske u EU, piše Hina.

"Danas je dan za šampanjac", rekao je Vandoren na hrvatskom jeziku u sjedištu Delegacije gdje je izravno prenošena konferencija za novinare iz Bruxellesa na kojoj je objavljen kraj pregovora.

Kada je Europska komisija početkom lipnja preporučila Europskom vijeću da zaključi pregovore s Hrvatskom, Vandoren je rekao da ta "posebna prilika zaslužuje čašu vina, a da je za šampanjac prerano".

No, nakon završetka konferencije povjerenika za proširenje Štefana Fuelea te mađarskog i hrvatskog ministra vanjskih poslova Janosa Martonyija i Gordana Jandrokovića, Vandoren je otvorio bocu šampanjca i s okupljenim novinarima i osobljem Delegacije nazdravio tom, kako je rekao, "slavljeničkom danu za sve".

"Ovo je dan za slavlje svih, pobjednička situacija za sve, a glavni pobjednici su hrvatski građani", rekao je Vandoren. Dodao je da je završetak pregovora temelj, a na hrvatskim je građanima da na referendumu odluče o ulasku u Uniju.

Vandoren je rekao da je siguran kako je pregovarački tim predvođen premijerkom Jadrankom Kosor sretan današnjim ishodom, ali je dodao da su i drugi pripadnici političkog života zaslužni za taj veliki, povijesni uspjeh Zagreba.

Veleposlanik Vandoren pozvao je Hrvatsku i njezine građane da vode i druge narode jugoistočne Europe prema članstvu u Uniji. "Siguran sam da sve zemlje jugoistočne Europe pripadaju Europi, no pred njima je dug put", istaknuo je šef delegacije EU-a u Hrvatskoj.

30.06.2011. 22:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh