« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PRIRODNI PUTEVI

Začini koji pomažu u borbi protiv raka

Začini se stoljećima koriste kao lijek za mnoge bolesti, a neki poznati začini djeluju i u borbi protiv raka - pogledajte koji

Začini
Začini (DeviantArt)
Više o

KIM

,

cimet

,

đumbir

,

začini

,

čili papričice

,

ružmarin

,

bosiljak

Nekoliko poznatih začina kojima smo okruženi djeluju kao prevencija mnogih vrsta raka, ali i pomažu u liječenju te opake bolesti:

Čili papričice

Već dugo se govori o pozitivnom djelovanju čili papričica na ljudsko zdravlje. Istraživanja su pokazala da sastojak čilija kapsaicin ima antiupalno djelovanje te smiruje oticanje i bol, a istraživanje provedeno na Sveučilištu Nottingham 2007. godine pokazalo je da kapsaicin može uništiti stanice raka. Znanstvenici su takvo djelovanje kapsaicina dokazali u slučajevima raka pluća i gušterače.

Ružmarin

Istraživanje objavljeno ove godine u časopisu Journal of Food Science pokazalo je da korištenje ružmarina u pripremi mesa snižava količinu kancerogenih tvari (točnije heterocikličkih amina) koje nastaju pri kuhanju ili pečenju mesa.

>> Top 6 lijekova koje dugujemo prirodi

Bosiljak

Stručnjaci bosiljak preporučaju kao prevenciju raka dojke. Istraživanje iz 2006. godine koje je provelo Američko društvo za istraživanje raka (American Association for Cancer Research) pokazalo je da bosiljak sadrži mnoštvo antioksidansa, kao i antimikrobna i antiupalna svojstva. Osim prevencije, bosiljak pomaže i već oboljelima od raka dojke jer usporava rast tumora. Potrebno je samo napomenuti da je ovdje riječ o tzv. svetom bosiljku (Ocimum sanctum), a ne o običnom bosiljku koji većinom koristimo kao začin.

>> Zanimljivosti o papru

Kim

Kim se kao začin i dio medicine koristi stoljećima, a istraživanje koje je 2009. godine proveo Centar za rak Kimmer u Philadelphiji pokazalo je da je kim ujedno i jak antioksidans te da pomaže u slučajevima raka debelog crijeva, dojke i gušterače.

Đumbir

Đumbir bi ponajviše trebale koristiti žene jer je taj začin vrlo koristan kao prevencija i u borbi s rakom jajnika, kako je pokazalo istraživanje Centra za rak Sveučilišta Michigan. Naime, đumbir pomaže u sprječavanju pojave ove vrste raka, ali i usporava rast tumora ako se pojavi.

Cimet

Još jedan začin koji obiluje antioksidansima je cimet, a posebno su u njemu važni polifenoli. Zato cimet djeluje kao prevencija raka, ali može i usporiti njegovo širenje tako što blokira tvorbu novih krvnih kapilara koje tumoru daju kisik i hranjive tvari koje su mu potrebne za rast.

10.11.2010. 19:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    11.11.2010. 12:30
    jel to preventivno ili borba protiv raka kad već bolest krene
  2. avatar
    sar
    11.06.2011. 18:24
    Kurkuma je cudo zacina protiv raka poznat takode po imenu Indijski safran
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh