« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZABRANE LETENJA

Promijenio se smjer vjetra, pepeo se kreće prema Europi

Vulkanski pepeo zatvorio je dio britanskog zračnog prostora i kreće se prema jugu umjesto prema sjeveru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

vulkanski pepeo

,

Island vulkan

,

zabrana letenja

,

Island erupcija

Dijelovi zračnog prostora iznad Velike Britanije bit će u utorak zatvoreni za zračni promet, objavila je britanska Uprava za civilni zračni promet (CAA), pošto je ranije i Irska ograničila zračni promet zbog oblaka vulkanskog pepela koji se kreće južno od Islanda.

CAA je uvela zone zabrane letenja u dijelovima Škotske i iznad Sjeverne Irske zbog povećane koncentracije vulkanskog pepela u atmosferi. "Budući da je koncentracija pepela nadmašila dogovorene razine, zatvaramo dijelove zračnog prostora pošto smo dobili meteorološka izvješća", objavio je CAA, dodajući da će se zatvoriti zračne luke u Belfastu i Derryju.

U ponedjeljak je navečer i irska uprava za zrakoplovstvo objavila da zabranjuje sve let ove u i iz Irske u utorak, ali ta se ograničenja ne odnose na zrakoplove koji prelijeću Irsku iz pravca Britanije i Europe.

Islandski ured za meteorologiju je priopćio da se zbog promjene smjera vjetra proteklih dana oblak pepela nastao u erupciji vulkana na Islandu kreće se prema jugu i jugozapadu, odnosno prema Europi, umjesto prema sjeveru kao ranije.

Letovi iznad Europe prošli su mjesec bili zaustavljeni na šest dana zbog strahovanja da bi vulkanski pepeo mogao oštetiti motore zrakoplova.(hina/metro-portal)

04.05.2010. 06:58:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh