« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DAN ODLUKE

Slovenci o arbitražnom sporazumu odlučuju 6. lipnja

Na referendumu će se odgovarati na pitanje "Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma postane važeći?"

(Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

,

slovenija referendum

Slovenski parlament u ponedjeljak navečer donio je odluku da se o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom održi referendum u nedjelju 6. lipnja.

Slovenci će na referendumu odgovoriti na pitanje: "Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, što ga je slovenski parlament prihvatio na svojoj sjednici 19. travnja 2010. godine, postane važeći?"

Za raspisivanje referenduma glasovalo je 78 od 82 zastupnika prisutna prilikom glasovanja, a nitko nije glasovao protiv.

Prije toga, u višesatnoj raspravi, zastupnici stranaka vladajuće koalicije iznosili su argumente zašto arbitražni sporazum smatraju za Sloveniju povoljnim rješenjem, a predstavnici oporbenih stranaka zašto smatraju da je sporazum za Sloveniju loš i zašto bi ga na referendumu trebalo odbaciti.

Kako je pred samo glasovanje izjavio šef oporbe i bivši premijer Janez Janša, arbitražom Slovenija ne može dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more, pa će za eventualne "štetne posljedice" arbitraže biti kriva Pahorova vlada.

Janša je rekao da bi bilo "pošteno" da Pahorova vlada dade ostavku ako Slovenci u nedjelju 6. lipnja odluče da nisu za potvrđivanje arbitražnog sporazuma. Rekao je i da se nada takvom rezultatu referenduma, ali da ne očekuje da će Pahorova vlada dati ostavku.

Predstavnici vlade i zastupnici stranaka vladajuće koalicije u raspravi su pozvali oporbene stranke da tijekom predstojeće jednomjesečne referendumske kampanje ne koriste populističke nastupe koji mogu pokvariti odnose sa susjednom državom.

Premijer Borut Pahor ocijenio je da bi odbijanje arbitražnog sporazuma na referendumu za Sloveniju bila katastrofalna greška jer je riječ o dobrom rješenju kako riješiti dugogodišnji granični prijepor i to na način koji štiti vitalne interese Slovenije. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 23:20:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh