« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OPTIMIZAM?

Zabilježen blagi rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji

Proizvodnja duhanskih proizvoda je u prvom kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 51,6 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (TDR)
Više o

industrijska proizvodnja

,

farmaceutska industrija

,

duhanska industrija

,

prerađivačka industrija

,

DZS

Industrijska je proizvodnja u prerađivačkoj industriji u ožujku ove godine u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 0,3 posto, dok je istodobno proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pala za 0,9 posto, a u rudarstvu i vađenju za 13,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o industrijskoj proizvodnji prema djelatnostima.

Ukupno je hrvatska industrija u ožujku na godišnjoj razini zabilježila pad proizvodnje za 0,6 posto. Taj je pad uslijedio nakon dva mjeseca rasta, u siječnju za 1,5 posto u odnosu na siječanj prošle godine, a u veljači za 0,2 posto, pa je kumulativno, u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto tromjesečje lani zabilježen blagi rast industrijske proizvodnje za 0,3 posto, pokazuju podaci koje je još ranije objavio DZS.

Zavod je, naime, prije desetak dana objavio prve podatke o ukupnoj industrijskoj proizvodnji prema glavnim industrijskim grupacijama, a sada je objavio podatke i prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.

Rast od 0,3 posto

Po tim podacima u najvažnijoj, prerađivačkoj industriji u ožujku je ostvaren blagi rast proizvodnje u odnosu na ožujak lani za 0,3 posto.

S obzirom na rast na godišnjoj razini u siječnju za 1,8 posto, a pad za 0,5 posto u veljači, u prvom je tromjesečju zabilježen rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji za 0,5 posto u odnosu na prvi lanjski kvartal.

Statistički podaci pokazuju da su u okviru prerađivačke industrije snažan rast proizvodnje u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježili proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, i to za 96,4 posto.

Farmaceutska je industrija snažan rast proizvodnje bilježila i u veljači i u siječnju, pa i u prvom tromjesečju bilježi rast proizvodnje za 68,2 posto u odnosu na prvi lanjski kvartal.

Slične tendencije, odnosno visoke stope rasta na godišnjoj razini u svakom od prethodna tri mjeseca, pa tako i kumulativno u prvom tromjesečju, bilježe još neke djelatnosti.

Tako je u proizvodnji duhanskih proizvoda u prvom kvartalu industrijska proizvodnja u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 51,6 posto, u proizvodnji kože i srodnih proizvoda za 45,2 posto, popravaku i instaliranju strojeva i opreme za 28,3 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira za 23,2 posto, a u proizvodnji tekstila za 19,2 posto.

Pojedine grane i dalje u padu

Nasuprot tomu, proizvodnja je u nekoliko važnih djelatnosti u okviru prerađivačke industrije u prvom tromjesečju zabilježila znatniji pad u odnosu na prvi lanjski kvartal.

Statistika tako u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda bilježi pad proizvodnje za 27,8 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih derivata za 25,3 posto, proizvodnji električne opreme za 24,3 posto, ili u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, u što je uključena i brodogradnja, za 21,6 posto u odnosu na prva tri mjeseca lani.(hina/metro-portal)

03.05.2010. 11:11:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh