« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
PORAŽAVAJUĆE

Za trećinu Hrvata pregovori s EU-om još uvijek traju

Trećina hrvatskih građana ne zna da su završili pregovori između Hrvatske i Europske unije, a 42,9 posto njih je nezadovoljno informacijama koje su objavljene o rezultatima pregovora

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

EU

,

pregovori s EU

,

Hrvatska

Čak trećina hrvatskih građana ne zna da su završili pregovori između Hrvatske i Europske unije, a 42,9 posto njih je nezadovoljno informacijama koje su objavljene o rezultatima pregovora, rezultati su ispitivanja javnog mnijenja koje je danas na konferenciji za novinare predstavio Transparency International Hrvatska (TIH).

Ispitivanje je provela agencija Promocija Plus 1. i 2. rujna na reprezentativnom uzorku od 1300 građana kako bi se provjerila informiranost građana o Zakonu o pravu na pristup informacijama te o procesu pristupanja EU, trenutno najznačajnijem političkom procesu u Hrvatskoj.

Svakako je porazno da svega 67,3 posto građana zna da su završili najznačajniji pregovori u novijoj hrvatskoj povijesti i ta činjenica pokazuje da su tijela javne vlasti mogla uložiti daleko više u pružanju bar elementarnih podataka o procesu pregovora, istaknuo je predsjednik TIH-a Nikola Kristić. Poraznim ocjenjuje i da je svega 29,7 posto građana zadovoljno informiranošću o tom procesu.

Član Upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović najporaznijim drži podatak o probnom pitanju o specifičnoj točki pregovora - moratoriju na prodaju poljoprivrednog zemljišta. Premda je ona često bila apostrofirana kao jedna od ključnih u pregovorima više od tri četvrtine građana uopće ne zna da je postignut moratorij, a svega 0,8 zna što je točno dogovoreno u pregovorima (sedmogodišnji moratorij s mogućnošću produljenja za još dvije godine).

Sve to pokazuje da tijela javne vlasti u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno otvorena i ne pružaju dovoljno informacija građanima, premda je Zakon o pravu na pristup informacijama usvojen još 2003. godine. Prema istraživanju za taj zakon, jedan od ključnih u suzbijanju korupcije, zna tek 44 posto građana, s time da samo njih 20 posto zna da informacije mogu tražiti od svih tijela javne vlasti.

Sve bi dužnosnike posebno trebala zabrinuti činjenica da više od tri četvrtine građana, njih čak 76,8 posto, smatra da tijela javne vlasti ne pružaju dovoljno informacija iz svog djelokruga rada, upozorava Petrović.

Stoga će (TIH) će od 15. rujna do 15. listopada po peti put provesti akciju "Imamo pravo znati!" u okviru koje će se promovirati Zakon o pravu na pristup informacijama.

Akcija ima tri temeljna cilja - upoznavanje građana s temeljnim značajkama Zakona o pravu na pristup informacijama, poticanje tijela javne vlasti da ulože veće napore u informiranje građana te promoviranje javnosti financiranja predstojeće predizborne kampanje.

U sklopu akcije je predviđeno promoviranje Zakona o pravu na pristup informacijama u najmanje 15 gradova.

15.09.2011. 14:05:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Internet.Zarada
    15.09.2011. 20:27
    a svejedno ionako to nisu pregovori već uvjetovanja koja smo morali prihvatiti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh