« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ukinute vize

Za put u Kanadu više nije važno jeste li bili u ratu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

vize za Kanadu

,

ukidanje vize Kanada

Kanadski ministar useljeništva Jason Kenney u nedjelju je u Hrvatskom kulturnom centru u Norvalu, blizu Toronta, pred čelnicima hrvatskih iseljeničkih udruga u Kanadi službeno objavio odluku o ukidanju kanadskih viza za državljane Republike Hrvatske.

Predstavnici hrvatske zajednice u Kanadi, koja broji oko 130.000 pripadnika, pozdravili su ukidanje viza kao "velik uspjeh" i dokaz napretka hrvatsko-kanadskih odnosa, te kao uvažavanje njihovih zahtjeva.

Ukidanje viza, koje stupa na snagu odmah, olakšat će rodbini iseljenika posjete Kanadi, te imati pozitivan učinak na jačanje poslovne i trgovinske suradnje, ulaganja, kulturne i znanstvene razmjene te na povećanje turističkih posjeta između dviju zemalja.

"S uklanjanjem viza hrvatski građani od sada će moći posjetiti Kanadu i boraviti u njoj do šest mjeseci. To će olakšati Hrvatima da posjete prijatelje i rođake u Kanadi, vide ljepote Kanade i promiču jačanje trgovinskih veza naših dviju zemalja", rekao je ministar Kenney u telefonskoj izjavi za Hinu.

Odluka kanadske vlade znak je "prepoznavanja sve većeg značaja Hrvatske na svjetskoj pozornici", naglasio je kanadski ministar, dodajući kako je njezinom donošenju pridonijelo skoro primanje Hrvatske u NATO savez i angažiranje hrvatskih vojnika uz bok kanadskih u misiji NATO-a u Afganistanu, kazao je Kenney.

Hrvatska je, prema njegovim riječima, ostvarila ogroman gospodarski i politički napredak, pa je u tehničkoj studiji za ukidanje kanadskih viza imala je bolje rezultate od nekih srednjoeuropskih zemalja kojima su vize ukinute 2008. godine, kao što su Poljska, Slovačka i Češka, kazao je kanadski ministar.

Na pitanje o utjecaju ukidanja viza na kanadsku imigracijsku politiku prema hrvatskim državljanima, Kenney je kazao da ono neće imati izravan utjecaj na useljavanje i da će biti zadržan isti postupak za hrvatske građane. Međutim, naglasio je da Kanada ima najveći program useljavanja na svijetu i dodao kako "ohrabruje hrvatske građane koji žele raditi u Kanadi da dođu i trajno se nastane".

"Kanađani su jako otvoreni, nemaju predrasuda. Ako s njima ustrajno radite, ako im omogućite da upoznaju Hrvatsku, oni postaju prijatelji. Kanada je država koja svoju politiku ne mijenja u trenutku. Uzme si vremena da vas upozna, a jednom kad vas prihvati onda ste vi njezin prijatelj i partner za dugo", kazala je hrvatska veleposlanica u telefonskom razgovoru iz Norwala.

Vesela Mrđen Korać u Ottawi je od kraja 2005. godine kada su odnosi Hrvatske i Kanade ocjenjivani kao "relativno dobri", što u diplomatskom riječniku znači rezervirani, a za dobijanje kanadske vize trebalo je ispuniti upitnik od 20-ak stranica što je odbijalo mnoge Hrvate, a jednom je dovelo i do otkazivanja posjeta predsjednika Hrvatskog sabora. Između ostaloga postojala je za mnoge upitna stavka koja je kandidate za vizu provjeravala jesu li bili sudionici Domovinskog rata što im nikako nije pomagalo u dobivanju vize.

'Led' je probijen s posjetom predsjednika kanadskog parlamenta Hrvatskoj, nakon kojeg su slijedili posjeti petorice kanadskih ministara u posljednje dvije godine, a politički dijalog i bilateralna suradnja postali su sve intenzivniji. (hina/metro-portal)

30.03.2009. 09:41:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh