« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PETOGODIŠNJI PLAN

Za obnovu Haitija potrebno je 10 milijardi dolara

Opraštanje haićanskog duga trebalo bi biti dio pomoći toj državi koja je i prije potresa bila najsiromašnija na zapadnoj hemisferi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rene Preval

,

potres Haiti

,

pomoć Haiti

,

Leonel Fernandez

Predsjednik Dominikanske Republike Leonel Fernadez predložio je međunarodnim donatorima u ponedjeljak pokretanje petogodišnjeg plana pomoći za obnovu Haitija od potresa vrijednog 10 milijardi dolara.

Međunarodni donatori su u Haitiju susjednoj Dominikanskoj Republici u ponedjeljak održali preliminarni sastanak posvećen pitanju troškova obnove i dugoročnog oporavka potresom pogođenog Haitija.

"Haitiju će biti potreban integralan plan nacionalnog razvoja od oko dvije milijarde dolara godišnje... Razgovaramo o petogodišnjem programu od oko 10 milijardi dolara", rekao je Fernadez predstavnicima stranih vlada i međunarodnih financijskih institucija na konferenciji u Santo Domingu.

Čelnik Dominikanske Republike je rekao da bi opraštanje haićanskog duga trebalo biti dio bilo kojeg programa pomoći toj državi koja je i prije potresa bila najsiromašnija na zapadnoj polutci.

Vlade i institucije iznijele su ponude financijske pomoći Haitiju. Institucije Europske unije i države članice ponudile su više od 400 milijuna eura žurne pomoći kao i dugoročnu pomoć. Interamerička banka za razvoj predložila je program pomoći koji bi uključio opraštanje 480 milijuna dolara duga i davanje 444 milijuna u dotacijama i zajmovima.

Govoreći na skupu haićanski predsjednik Rene Preval je pozvao međunarodne donatore da se ne usredotočuju samo na neposrednu pomoć njegovoj zemlji nego i na njene dugoročne razvojne potrebe.

"Ne možemo samo liječiti rane od potresa, moramo razvijati gospodarstvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo i osnažiti demokratske institucije", rekao je Preval. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 23:50:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh