« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
A.I.

Za nekoliko će godina računala biti u stanju prepirati se s nama

Osim uzvraćanja uvreda, umjetna će inteligencija biti u stanju i voditi smislene diskusije s ljudima te prepoznavati njihov naglasak, vokabular i jezične izraze

Fotografija vijesti
Više o

umjetna inteligencija

Vjerujemo da vam se barem jednom dogodilo da ste napisali poduži tekst u kojega ste uložili puno vremena i truda, samo kako bi vaše računalo u jednom trenutku odlučilo iz čista mira prestati raditi, bacajući u vjetar vašu muku koju ste zaboravili spremiti.

Bez obzira na to nalazite li se u tom trenutku u uredu, kod kuće ili u fensi kafiću u koji ste došli da bi svi mogli vidjeti kako ste cool dok tipkate na laptopu, u maniri prave balkanske autohtone životinje zaurlat ćete na ekran vašeg kompjutera i koristeći se vrlo neprikladnim izrazima reći mu sve što mislite o njemu, njegovom proizvođaču te njihovoj bližoj i daljnjoj rodbini.

Sigurni smo da vam je teško zamisliti situaciju u kojoj se nakon ovakve eskapade skrušeno ispričavate svom računalu, objašnjavajući mu da to radite jer ga volite. Međutim, za koju godinu i ovakve bi scene mogle postati stvarnost.

Znanstvenici sa nekoliko prestižnih britanskih sveučilišta poput Edinburgha i Cambridgea zajedničkim su snagama uspjeli usavršiti tehnologiju koja se aktivira glasom i u stanju je razgovarati s ljudima na prirodan i inteligentan način.

Štoviše, petogodišnji projekt vrijedan 7 milijuna eura tek je na svom početku, a do njegovog kraja znanstvenici predviđaju da će proizvesti umjetnu inteligenciju koja prepoznaje glas svakog korisnika te je u stanju razumjeti, govoriti i ponašati se kao ljudsko biće.

Ne moramo ni govoriti o gotovo beskonačnim mogućnostima i mjestima upotrebe ovakvog pametnog stroja, počevši od računala pokretanih isključivo glasom, upravljanja svim kućanskim aparatom iz udobnosti fotelje te uređaja koji bi omogućavao starijim ljudima da što je dulje moguće ne budu ovisni o tuđoj pomoći.

Znanstvenici se nadaju kako će razviti i tehnologiju koja bi prepoznavala glas svakog pojedinog čovjeka te bila upoznata sa njegovim vokabularom, naglaskom i specifičnim jezičnim izrazima. Isto bi tako bila u stanju pratiti tijek svakog razgovora te ignorirati sve pozadinske zvukove i smetnje.

Profesor sa Sveučilišta u Sheffildu, dr. Thomas Hain, rekao je kako je tehnologija prepoznavanja govora vrlo blizu da postane dostupna širokoj javnosti, ali da je ključ njezinog uspjeha u tomu da sve više sliči i oponaša ljudski govor i ponašanje.

„Načini uporabe i potencijalne koristi ovakve tehnologije gotovo su bezgranični. Ukoliko uspijemo u svome naumu, budućnost doista nikad neće biti bliže" zaključuje profesor.

06.07.2011. 17:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh