« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
ZNANSTVENA STUDIJA

Za migrene krivi 'ženski' geni

Novo otkriće moglo bi objasniti zašto je ljepši spol skloniji ubitačnim, intenzivnim glavoboljama

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

genetika

,

glavobolja

,

migrena

,

kromosom X

Oko 15 posto ukupne svjetske populacije ne može normalno funkcionirati zbog snažne, pulsirajuće glavobolje, no iako postoje uspješni tretmani za suzbijanje migrene mnogi ljudi nemaju koristi od njih zbog nuspojava liječenja, ali uskoro bi se to moglo promijeniti.

Naime, australski genetičari sa sveučilišta Griffith otkrili su na "ženskom" spolnom kromosomu X područje koje je povezano s regulacijom željeza u mozgu i s migrenama, a to otkriće ukazuje da bi mogao postojati specifični gen koji uzrokuje glavobolju.

Do svojeg otkrića znanstvenici su došli proučavajući genetske uzorke stanovnika malog otoka Norfolka koji se smjestio između Australije i Novog Zelanda. Otočani su zbog svoje male genetske raznolikosti, oko 80 posto stanovnika su direktni potomci pobunjene posade broda Bounty, bili idealni kandidati za traženje veze između kromosoma i migrena.  

"Trenutno 12 posto populacije otoka pati od migrena. Iako postoji nekoliko vrlo kvalitetnih tretmana za ovu opaku bolest, oni ne djeluju na sve, a mogu imati i štetne nuspojave. Zbog toga je vrlo važno da pronađemo novi lijek za migrenu", rekla je profesorica Lyn Griffiths.

Znanstvenici vjeruju da će njihova studija pomoći u otkrivanju novih efikasnih tretmana koji neće imati štetne nuspojave.

05.06.2012. 22:59:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh