« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KEMIJSKA NERAVNOTEŽA

Za iskustva bliska smrti odgovoran je ugljični dioksid?

Neki govore o životu koji vam se odvrti pred očima, drugi o izlasku iz tijela i osjećaju mira...

Za iskustva bliska smrti odgovoran je ugljični dioksid?
Za iskustva bliska smrti odgovoran je ugljični dioksid? (Wikipedia)
Više o

ugljični dioksid

,

iskustva bliska smrti

No, znanstvenici sada vjeruju kako mogu objasniti što uzrokuje iskustva bliska smrti o kojima su pričali tisuće pacijenata nad operacijskim stolom. Studija žrtava srčanog udara otkrila je vezu između takvih prizora i visokog nivoa ugljičnog dioksida u krvi.

Petina onih kojima je srce stalo tijekom udara tvrde da su imali neobična iskustva. To uključuje osjećaje mira, putovanje kroz tunele prema svijetlu te susrete s mrtvima.

Objašnjenje za ovo, prema istraživačima, može biti višak ugljičnog dioksida u krvi koji uzrokuje kemijsku neravnotežu u mozgu, što dovodi do ovakvih prizora. Naime, analizirane su 52 osobe koje su reanimirane nakon što im je otkazalo srce. Oni s većim koncentracijama plina u krvi uglavnom su govorili o neobičnim iskustvima.

Jednom kada stane srce i osoba prestane disati, svijest se gubi za nekoliko sekundi. No mozak nakon toga može preživjeti još nekoliko minuta. Tijekom ovog perioda događaju se navodno iskustva bliska smrti.

Britanski stručnjak dr. Sam Parnia objašnjava kako visok udio ugljičnog dioksida indicira da je pacijent imao dobru reanimaciju, što znači da su liječnici osigurali dotok krvi u mozak. To opet ukazuje da pacijent ima više šansi da se sjeća svojih ˝izvantjelesnih iskustava˝.  

08.04.2010. 08:25:46
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mirnasavjest
    08.04.2010. 14:58
    od jednog znanstvenika se ne može drugo ni očekivati nego da razvije "svoju" teoriju...
    to su priče za malu djecu...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh