« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PARALELNI SVEMIRI

Na korak smo bliže putovanju kroz vrijeme

Neobično otkriće kvantnih fizičara znači da objekti koje vidite ispred sebe mogu simultano postojati i u paralelnom svemiru

Na korak smo bliže putovanju kroz vrijeme
Na korak smo bliže putovanju kroz vrijeme (DeviantArt)
Više o

putovanje kroz vrijeme

,

vremenski stroj

,

paralelni svemir

,

kvantna fizika

Naime, znanstvenik Andrew Cleland zamrznuo je komadić metala u hladnjaku, prigušio svijetla, te unutar specijalne posude izvukao sav zrak kako bi eliminirao vanjske utjecaje.  Zatim ga je vibrirao te primjetio kako se pomiče i stoji u isto vrijeme.

Kako biste to shvatili morate znati način na koji funkcioniraju elektroni. Oni kuže oko jezgre atoma te se nalaze u više stanja u isto vrijeme. Tek kada pokušamo izmjeriti poziciju elektrona, prisiljavamo ga da ima specifičnu lokaciju. Clelandovo otkriće leži u tome što je uspio ovu činjenicu učiniti primjetnom za golo oko.

Što to znači? Recimo da ste u Splitu u posjeti rodbini. No, u drugom svemiru gledate kod kuće televiziju. Ovo može zvučati apsurno, no bazirano je na znanstvenim činjenicama. ˝Kada promatrate nešto u jednom stanju, jedna teorija kaže da objekt razdvaja prostor na dvije strane˝, objašnjava Cleland teoriju paralelnih svemira. Takva teorija kaže da se cijeli svemir ˝smrzne˝ tijekom promatranja, a mi vidimo samo jednu realnost.

Sean Carroll, fizičar s Kalifornijskog instituta za tehnologiju i autor mnogih stručnih publikacija također prihvaća znanstvenu osnovu za postojanjem paralelnih svemira. ˝Osim ako možete zamisliti neku vanzemaljsku civilizaciju koja ovo može primjeniti, moguće postojanje paralelnih svemira ne utječe na nas. No netko bi mogao izmisliti stroj pomoću kojeg bi jedan svemir komunicirao s drugim˝, dodaje.

Sve ovisi o tome kako shvaćamo vrijeme. ˝Čini se kako je vrijeme jednosmjerna cesta koja ide od prošlosti prema budućnosti. No uzmite u obzir teorije kvantne fizike i čestice koje putuju naprijed i nazad u vremenu˝, navodi fizičar i autor Fred Alan Wolf. Objašnjava da vrijeme, barem u okvirima kvantne fizike, ne putuje pravilno poput strijele, već se pomiće naprijed/nazad, stoga smatra kako je moguće izgraditi stroj koji će omogućiti zakrivljavanje, tj. putovanje kroz vrijeme.

Cleland je dokazao kako se kvantna mehanika može prenijeti na veće predmete. Idući izazov je kontroliranje kako bi se iskoristila za još veće predmete. Ako se to ostvari, bit ćemo u mogućnosti putovati paralelnim svemirima samo manipulirajući nekoliko elektrona.

˝Ljudi žele, iz različitih razloga, popraviti prošlost i pobijeći u bodućnost. No ako se svemir doista grana na paralelne sfere, takve efekte vjerojatno nećemo moći primjetiti. Možda je netko već izmislio vremenski stroj i naša povijest se konstantno mijenja, a da to uopće ne shvaćamo˝, zaključuje Ben Bova,  pisac znanstvene fantastike.

06.04.2010. 11:18:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tomislav
    11.01.2023. 19:01
    Ja se želim vratiti u svoju prošlost u 2012. godinu kada sam plesao folklor i želim biti u prošlosti i ostati tamo živjeti
  2. avatar
    Tomislav
    11.01.2023. 19:04
    Želim da se izumi vremenski stroj i želim se sa vremenskim strojem vratiti u svoju prošlost u 2012. godinu kada sam plesao folklor u FA Sesvetska Sela i kada sam se družio sa svojim prijateljima i želim ostati živjeti u prošlosti u 2012. godini.
  3. avatar
    Tomislav
    11.01.2023. 19:05
    Ja se želim vratiti u svoju prošlost u 2012. godinu kada sam plesao folklor i želim biti u prošlosti i ostati tamo živjeti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh