« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
OPĆI IZBORI

Za dopisno glasovanje u BiH odobreno 7939 zahtjeva iz Hrvatske

Za dopisno glasovanje na općim izborima u Bosni i Hercegovini u listopadu ove godine odobreno je 36.474 zahtjeva, od čega najveći broj iz Hrvatske

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

BiH

,

dopisno glasovanje

Kako je priopćeno iz SIP-a, odbijen je zahtjev 4850 osoba za dopisnim glasovanjem zbog nepotpune dokumentacije. Njihova imena objavljena su na internetskoj stranici SIP-a BiH (www.izbori.ba) i moći će se žaliti na tu odluku u roku od 48 sati. Najveći dio odbijenih prijava je iz Hrvatske, doznaje se iz službenih izvora.

Nakon Hrvatske, najviše zahtjeva za dopisno glasovanje odobreno je podnositeljima iz Njemačke (6151) i Švedske (5575). Znatan broj registriranih birača iz BiH ima još u SAD-u (3033), Austriji (2988) i Švicarskoj (2750).

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor nedavno su pozvali sve bosanskohercegovačke Hrvate koji žive u RH da se registriraju za opće izbore u BiH.

Osobe kojima je odbijen zahtjev za dopisnim glasovanjem mogu do izbora izvaditi osobnu iskaznicu BiH i time steći pravo na glasovanje na biračkim mjestima.

Po podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, izvan zemlje živi oko 1.35 milijuna osoba koje vode podrijetlo iz BiH, a za dopisno glasovanje se prijavilo tek 2,7 posto te populacije. (hina/metro-portal)

05.08.2010. 20:42:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh