« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ZANIMLJIVO

Za dobar san ključna je - Sunčeva svjetlost

Osobe koje su radile u svijetlim prostorijama u kojima su bile izložene Sunčevoj svjetlosti spavale kvalitetnije, ali i dulje

Sunčeva svjetlost ključ je dobrog sna
Sunčeva svjetlost ključ je dobrog sna (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

sunčeva svjetlost

,

noćni san

Kvalitetan san preduvjet je za dobar odmor, a na njega utječu brojni faktori, od tjelovježbe preko opuštanja mišića do rutinskih navika pojedinca prije odlaska na spavanje. Po istraživanju iz 2014., jedan od važnih faktora je i Sunčeva svjetlost.

Tim znanstvenika ustanovio je da su osobe koje su radile u svijetlim prostorijama u kojima su bile izložene Sunčevoj svjetlosti spavale kvalitetnije, ali i dulje.

"Zaposleni koji su radili u prostorima s puno prozora i puno svjetla imali su kvalitetniji san i spavali su u prosjeku 46 minuta dulje od onih čiji su radni prostori bili bez prozora", zaključio je Boubekri.

Istraživanje potvrđuje i saznanja o tomu na koji način funkcionira naš unutarnji sat. Sunčeva svjetlost sprečava proizvodnju melatonina, hormona koji regulira naš biološki sat tako što noću navodi na pospanost i pomaže pri uspostavljanju uravnoteženih navika spavanja.

Ukratko - više izlaganja Suncu i svjetlu tijekom dana povezano je s kvalitetnijom noćnim odmorom, što nije zanemarivo ako se zna da trećinu života provedemo spavajući.

04.10.2016. 11:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh