« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
AKO NISTE ZNALI :)

Smisao života je vrlo jednostavan ...

Potraga za smislom života čovjekova je opsesija od davnina, a nakon gomile filozofa i mislilaca u priču se uključio fizičar s MIT-a tvrdnjom da tu nema puno filozofije ...

Izgleda da je odgovor prilično jednostavan ...
Izgleda da je odgovor prilično jednostavan ... (Shutterstock)
Više o

život

,

smisao života

Smisao života pitanje je kojim se svi mi ponekad bavimo, obično u trenucima kad ne vidimo izlaz iz trenutne situacije, dok filozofi i mislioci razbijaju glavu nad tim i serviraju teorije svako toliko, kroz cjelokupnu ljudsku povijest.

Naravno, tu su i nezaobilazni Monty Pythonovci koji su filmom takvog naslova potaknuli mnoge na razmišljanje, a još više ljudi na smijeh, dok je besmrtni Douglas Adams u Vodiču kroz galaksiju za autostopere odgovorom na ultimativno pitanje o životu, svemiru i svemu ostalom proglasio - broj 42.

E, pa ako vas, kao i ostale, muči to pitanje, evo potencijalno zanimljivog odgovora koji je ponudio Jeremy England, fizičar sa slavnog MIT-a koji tvrdi da život ni izbliza nije tako misteriozna pojava kako se obično misli.

Naime, prema njegovoj teoriji, sve tvari apsorbiraju i raspršuju energiju - život puno više nego, primjerice, kamen, što ga čini boljim za redistribuciju energije i proces konvertiranja i trošenja (raspršivanja) energije, a to je jednostavno fundamentalna karakteristika za svemir.

Značenje ili, ako želite, smisao životu daje - drugi zakon termodinamike, jer se prema njemu entropija (raspadanje) stalno povećava. Prema Englandu, to jednostavno znači da će se tvar polako reorganizirati u oblik koji će najbolje koristiti energiju.

Poveznica postoji i prema Darwinu, jer razlog zbog kojeg organizam pokazuje karakteristike X više nego Y ne moraju biti zato jer je X u boljoj formi od Y, već zato što fizička ograničenja čine jednostavnijim za X da se razvije nego za Y - što je ukratko objašnjen fizički temelj teorije evolucije.

Sve u svemu - bilo bi stvarno nevjerojatno iznenađujuće da života u svemiru nema, i to na sve strane. Zadovoljni? Ako niste, sad bar imate o čemu razmišljati ...

Čisto da vas ne utjeramo u depresiju ovakvim mislima, zovemo u pomoć besmrtne Pythonovce ...

04.10.2016. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh