« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POLITIKA

Wyclef Jean službeni kandidat za predsjednika Haitija

Hip-hop zvijezda Wyclef Jean službeno je u četvrtak predao kandidaturu za predsjednika Haitija

Wyclef Jean
Wyclef Jean (Getty Images)
Više o

Haiti

,

predsjednička kandidatura

,

Ferragosto DownHil

Jean (40), koji od svoje devete godine živi u Sjedinjenim Državama, u Port-au-Prince doputovao je privatnim zrakoplovom i u društvu supruge i kćeri u sjedištu državnog izbornog povjerenstva predao kandidaturu za predsjedničke izbore 28. studenoga.

"SAD ima Obamu, a Haiti ima Wyclefa", uzviknuo je pred petstotinjak svojih pristaša koji su ga oduševljeno pozdravili.

Bivši član grupe Fugees, a kasnije i vrlo uspješni solo glazbenik, trostruki dobitnik Grammyja, nikada nije uzeo američko državljanstvo i odrekao se haićanskoga. U domovini je vrlo popularan, a naročito se zalagao u nabavi pomoći nakon katastrofalnog potresa koji je razrušio zemlju u siječnju ove godine i iza sebe ostavio 250 tisuća mrtvih.

U razgovoru za CNN rekao je da ne traži predsjedništvo za sebe, nego za mlade na Haitiju kojima iz Amerike želi prenijeti svoj ostvareni američki san.

Više od pola stanovnika Haitija, najsiromašnije zemlje zapadne polutke, mlađe je od 21 godine. Mnogi analitičari smatraju da će ta činjenica, uz njegovu iznimnu popularnost, znatno pomoći Jeanu da uvjerljivo pobijedi na izborima.

Jean je deveti kandidat koji se dosad prijavio za sudjelovanje na predsjedničkim izborima. Aktualni predsjednik Rene Preval ne može se natjecati za treći mandat. (hina/metro-portal)

06.08.2010. 08:58:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh