« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
BEZ ISPRIKE ZA ŽRTVE

Predstavnici SAD-a prvi put u povijesti na obilježavanju stradanja Hirošime

SAD je zastupao njegov veleposlanik u Japanu John Roos koji je položio vijenac u spomen na "sve žrtve Drugog svjetskog rata"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Japan

,

Drugi svjetski rat

,

Hirošima

,

atomska bomba

,

Nagasaki

,

saveznici

Izaslanik američke vlade u petak je prvi put nazočio obilježavanju godišnjice stradanja Hirošime na koju su Amerikanci prije 65 godina bacili atomsku bombu, pri čemu je poginulo 140.000 ljudi.

Više desetaka tisuća ljudi i izaslanici iz sedamdesetak zemalja nazočili su u petak ujutro po mjesnom vremenu dirljivoj svečanosti kod Spomenika miru, po sunčanu vremenu kakvo je bilo i tog kobnog jutra 6. kolovoza 1945. godine, u 8 sati i 15 minuta, prije nego se Hirošima pretvorila u pakao. Francuska i Velika Britanija, saveznice SAD-a u Drugom svjetskom ratu, također su prvi put od kapitulacije Japana u kolovozu 1945. poslale svoje diplomate u mučenički grad, pružajući tako potporu nuklearnom razoružanju u svijetu.

SAD koji je uvijek isticao da je bombardiranje bilo nužno kako bi se zaustavio rat, dosad se nije ispričao za 210.000 žrtava, većinom civila koji su poginuli na mjestu ili od posljedica zračenja u Hirošimi i Nagasakiju. SAD je zastupao njegov veleposlanik u Japanu John Roos koji je položio vijenac u spomen na "sve žrtve Drugog svjetskog rata". Njegov dolazak znak je potpore američkog predsjednika Baracka Obame denuklearizaciji u svijetu.

Ban Ki-moon prvi je glavni tajnik UN-a koji je sudjelovao na svečanosti koja se svake godine održava u Hirošimi. Smatra se da je u Hirošimi poginulo 140.000 ljudi, što izravno od bombardiranja, što od posljedica strašnih opeklina i zračenja, a više od 70.000 od bombe koja je tri dana poslije bačena na Nagasaki, 300 km zapadnije. (hina/metro-portal)

06.08.2010. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh