« Kultura
objavljeno prije 3 godine
RADIONICE

Wikipedija i Wikimediji - otvoreni i slobodni sadržaji

Radionica “Wikipedija i Wikimediji - otvoreni i slobodni sadržaji“ ovog petka i subote

Wiki za klince
Wiki za klince (Arhiva)
Više o

Wikipedia

,

Wikimedia

Pišeš zadaću, odeš na Wikipediju, pročitaš tamo nešto pametno, upotrijebiš te podatke i u školi jednom dobiješ jedinicu, a drugi put peticu. Zvuči poznato? Ali što se tu dogodilo? Zar Wikipedija - najpoznatija online enciklopedija - nije točna, istinita i provjerena? I što kad nije?

Možemo li ju sami popraviti, nadopisati, izmijeniti? Kako, iz ovako različitih Wikipedija članaka otkriti "pravu" istinu? Kako doći do pravih podataka iz kojih možeš sam/a stvoriti svoj pogled na neki događaj, činjenicu ili termin?

Wikipedija je započeta prije 20 godina, i ima tekstove na oko 300 jezika, preko 200.000 članaka na hrvatskom jeziku, fotografija, medijskih zapisa i veliki broj suradnika koji su ju uređivali, a to možeš i ti!

Za 4. Dane medijske pismenosti, koji se ove godine održavaju od 19. do 25. travnja, Frooom! filmska škola i Bacači Sjenki organiziraju dvodnevnu radionicu za djecu i mlade: "Wikipedija i Wikimediji - otvoreni i slobodni sadržaji".

Pozivamo naše sadašnje, bivše i buduće mlade polaznice i polaznike Frooom! filmske škole za djecu i mlade između 11 i 16 godina, da nam se pridruže na radionici ovog petka i subote, 23. i 24. travnja 2021. od 10 do 12 sati online preko Zoom aplikacije. 

Polaznike će kroz istraživanje pisanja i razumijevanja Wikipedije voditi Željko Blaće, wikimedijalac i novomedijski umjetnik s iskustvom i širokim interesima. Zajedno ćete istraživati načine korištenja Wikipedije i Wikimedija, te otkriti kako je sami dalje nadopunjavati i stvarati za nju različite  tekstualne, fotografske, video i druge medijske sadržaje. Radionica je u besplatna, ali broj polaznika je ograničen na osam (8). Predznanje nije neophodno, ali je potrebno da svaki polaznik ili polaznica otvori svoj wiki "račun" (account) OVDJE (ne morate koristiti puno ime i prezime). 

Predviđena duljina trajanja radionice je dva sata po danu, s kraćim pauzama.

Prijavite se na radionicu putem ovog formulara: https://forms.gle/h7mFaXM89Lr8yXiM7

Cilj Dana medijske pismenosti je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djeci i mladima, priliku za učenje o medijskoj, ali i informacijskoj pismenosti. Dani su koncipirani kao platforma za suradnju različitih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti. 

Za dodatne informacije javite nam se na e-mail: frooom.filmskaradionica@gmail.com

Frooom je inovativni istraživački obrazovni program čiji proces i metodologija medijskog, filmskog i informatičkog opismenjivanja ima za cilj poticanje djece i mladih na razumijevanje, korištenje i stvaranje audiovizualnih radova s područja filmske umjetnosti te elektroničkih i novih medija, a provodi se u 12 gradova Republike Hrvatske te međunarodno.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 20-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 5 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća kroz konceptualnu aktivističku i relacijsku stvaralačku praksu isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

21.04.2021. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh