« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
DONACIJE

WikiLeaks tuži Mastercard i Visu zbog blokade računa za donacije

Ukoliko hitno ne odblokiraju račun na koji udruga prima donacije, Wikileaks će tužiti kartičarske kuće Europskoj komisiji

Fotografija vijesti
Više o

Mastercard

,

VISA

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Ukoliko Visa i MasterCard ne ukinu blokadu računa Wikileaksa, ova će organizacija podnijeti tužbu Europskoj komisiji protiv ovih dviju kartičarskih tvrtki, prenosi Hina.

Još dvije tužbe, jedna u Danskoj, a druga na Islandu, trebale bi slijediti u rujnu kako bi WikiLeaks dobio povrat nekoliko desetaka milijuna eura koje je mogao dobiti da mu kartičarske kuće prije sedam mjeseci nisu uvele blokadu, rekao je odvjetnik Svein Andri Sveinsson.

"U ovom slučaju imamo tri bojna polja. Jedno u Bruxellesu, jedno u Danskoj i jedno na Islandu", istaknuo je.

Pred Europskom komisijom WikiLeaks i islandska tvrtka za prikupljanje sredstava DataCell žalit će se zbog "zloporabe dominantnog položaja" i "kršenja europskih pravila tržišnog natjecanja", rekao je Sveinsson, istaknuvši da Visa i MasterCard posjeduju 96 posto kartičarskog tržišta u Europi.

"Ako se ništa ne promijeni, tužba će biti podnesena u četvrtak", rekao je.

"Visa i MasterCard ne mogu odlučiti da suspendiraju plaćanja bez opravdana razloga. Mnogi misle da je WikiLeaks piratska stranica, no to je medij kao i drugi, koji ponekad dobija povjerljive informacije koje procure. To nisu pirati i nisu odgovorni za curenje informacija", rekao je odvjetnik.

04.07.2011. 21:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh