« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
PRESTIŽNA NAGRADA

U Ženevi uručena nagrada za mikrobiologiju Miroslavu Radmanu

Ova prestižna nagrada se dodjeljuje svake tri godine i priznanje je profesoru Radmanu za dostinuća u mikrobiologiji

Fotografija vijesti
Više o

Miroslav Radman

,

mikrobiologija

,

FEMS

Poznatom hrvatskom znanstveniku i akademiku Miroslavu Radmanu u Ženevi je uručena europska nagrada za mikrobiologiju, javlja Hina. Nagradu je našem biologu urućio Bernard Schink, predsjednik Federacije europskih mikrobioloških društava (FEMS), na proslavi srebrnog jubileja te organizacije.

Prilikom uručenja naglašeno je da je nagrada, koja se dodjeljuje svake treće godine, priznanje profesoru Radmanu za izvanredna dostignuća u mikrobiologiji, posebice za otkrića SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka u DNK-a u Escherichia coli bakteriji. Riječ je, naime, o najvažnijem molekularnom sustavu za održavanje globalne genetske stabilnosti koji djeluje anti-kancerogeno.

Posebno je istaknuto kako su njegova otkrića naveliko citirana u vodećim časopisima i modernim udžbenicima te je, prema ocjeni FEMS-a, Radman pomogao razvoju znanosti života u Hrvatskoj osnivanjem Mediteranskog Instituta za istraživanje života u Splitu te kao inicijator i suosnivač novog Europskog instituta za znanost i tehnologiju u Parizu.

S ovom nagradom FEMS je, prema riječima prof. dr. sc. Schinka, priznao Radmana kao vrhunskog znanstvenika koji je djelovao i kao ambasador ujedinjenja izučavanja znanosti života u Europi.

Radman je nagradu primio na završetku ovogodišnjeg kongresa FEMS-a, a riječ je o povelji i medalji od platine s likom prof. dr. sc. André Lwoffa, jednog od osnivača i očeva moderne mikrobiologije, prvog predsjednika te asocijacije i dobitnika Nobelove nagrade 1976. godine za fiziologiju i medicine zajedno s François Jacobom i Jacques Monodom.

04.07.2011. 16:44:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh