« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
OZBILJAN SLUČAJ

WikiLeaks preselio u Švicarsku, Josipović ne strahuje za sigurnost

Možda će biti neki manje ili više neugodan trač, ocjena koja se nama neće sviđati, kaže Josipović o WikiLeaksu

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Dragan Matic / Cropix)
Više o

WikiLeaks

,

Ivo Josipović

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirao je za Novu TV aferu WikiLeaks, ocijenivši kako se radi o "vrlo ozbiljnom diplomatskom, političkom i sigurnosnom događaju", no da ti dokumenti neće utjecati na globalnu politiku koju vodi Hrvatska.

"Nije dobro to što će ne samo izaći neke tajne diplomacije, ogovaranja, nego što je moguće da izađu podaci o kojima ovisi sigurnost ljudi i zemalja", rekao je predsjednik Josipović u izjavi koju je Nova TV prenijela u svojem Dnevniku i na portalu, komentirajući aferu koja je dotaknula i Hrvatsku u depešama koje su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu slane u State Department.

Afera WikiLeaks će možda biti opomena nekim diplomacijama koje vole neke zakulisne igre, rekao je Josipović ističući "da se radi o događaju koji je vrlo ozbiljan, koji nažalost može ugroziti sigurnost".

Što se tiče navoda o Hrvatskoj, Josipović kaže da su to uobičajeni razgovori kakvi se vode. "I da naše razgovore snimimo, negdje bi dobili manja ili veća ogovaranja. Dakle, ne mislim da je to nešto što zaslužuje posebnu pozornost', smatra Josipović.

Na novinarski upit treba li se plašiti da će izići nešto što bi moglo kompromitirati Hrvatsku, Josipović je rekao kako vjeruje da nema razloga za to. "Naravno", dodaje "ako nije riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, iako ne vjerujem da toga ima. Možda će biti neki manje ili više neugodan trač, ocjena koja se nama neće sviđati".

Predsjednik drži da se moramo naučiti da nas procjenjuju "naši partneri, prijatelji i oni koji to nisu" te da "imamo svoje mjesto i u takvim dokumentima".

Komentirajući navod kako se u dokumentima spomenulo da je Hrvatska trebala još 2004. ući u EU, Josipović je rekao da su to i "naši političari najavljivali", no "to još 2010. nismo uspjeli ali se nadam da ćemo iduće godine završiti pregovore i da ćemo 2012. ili najkasnije 1. siječnja 2013. biti punopravni članovi EU-a".

Istaknuo je da dokumenti koji se objavljuju, koji će možda povrijediti neku taštinu, neće i ne smije utjecati na globalnu politiku koju vodi Hrvatska.

"Ona danas vodi principijelnu vanjsku politiku, koja je usmjerena prema EU, pomirenju sa susjedima i aktivna je u svim euroatlanskim integracijama", kazao je Josipović.

WikiLeaks premjestio stranicu u Švicarsku zbog bijesa SAD-a

WikiLeaks je u petak premjestio svoju internetsku stranicu u Švicarsku nakon što su mu usluge otkazala dva američka internetska providera, a Pariz pokušao zabraniti francuskim serverima da prihvate bazu obajvljenih podataka.

WikiLeaks je objavio da se prebacio na stranicu http://wikileaks.ch, nakon što je stranica wikileaks.org na kojoj je objavio povjerljive dokumente američke vlade, nestala na šest sati.

EveryDNS.net, koji kompjutorima pomaže u otkrivanju stranica njegovih korisnika, izvijestio je da je prestao pružati usluge WikiLeaksu u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

WikiLeaks je počeo koristiti EveryDNS i servere u Europi nakon što mu je u četvrtak suradnju otkazao Amazon.com.

Amazon je opovrgnuo da je bio izložen političkom pritisku tvrdeći da je WikiLeaks prekršio njegova pravila budući da nije imao autorska prava na sadržaj koji je objavio. No, predsjednik senatskog Odbora za domovinsku sigurnost Joe Lieberman ispitivao je u utorak Amazon o vezama s WikiLeaksom i pozvao ostale providere na bojkot WikiLeaksa.

U pismu, koje je Reuters dobio na uvid, francuski ministar industrije Eric Besson rekao je da će učiniti sve kako WikiLeaks ne bi dobio internetskog providera u Francuskoj.(hina/metro-portal)

03.12.2010. 20:55:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh