« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SASTANAK S HDZ-OVCIMA

Kosor najavila smjene u Vladi i pobjedu na izborima

Kao dio HDZ-ova predizbornog programa Kosor je najavila nastavak bespoštedne borbe protiv korupcije

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

smjene u Vladi

,

izbori 2011.

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor najavila je večeras, kao jednu od najvažnijih zadaća svoje Vlade, realizaciju investicijskih projekata za čiju će uspješnu provedbu, kako je rekla, biti potrebna i "neka osvježenja u Vladi". Premijerka Kosor je, sudjelujući večeras na radnoj sjednici proširenog zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a, za iduću godinu najavila 30 velikih investicijskih projekata čija bi realizacija, kako je rekla, mogla i povećati planirani rast BDP-a od 1,5 posto.

"Imat ćemo i nekih osvježenja u Vladi kako bismo do travnja iduće godine mogli reći da je nešto s tim u vezi konkretno krenulo", rekla je premijerka.

Na tragu privlačenja investicija, ocijenila je i vrlo uspješnim svoj ovotjedni službeni posjet Egiptu, tijekom kojeg su 22 hrvatske tvrtke dogovorile poslove. "Nisu potpisani ugovori, ali se dogovaraju poslovi", rekla je premijerka, istaknuvši da će se na realizaciji tih investicijskih projekata intenzivno raditi.

Podsjetila je kako je naznake da izlazimo iz krize potvrdila i Europska komisija, pozvavši se na podatke o rastu hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine. "To nisu spektakularni, ali niti zanemarivi podatci", rekla je premijerka. Tome u prilog istaknula je porast izvoza u prvih deset mjeseci od gotovo 16 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. "U listopadu ove godine imamo 35,6 posto veći izvoz u odnosu na isti mjesec prošle godine", dodala je. Posebno je istaknula rast izvoza drvoprerađivačke industrije za 12 posto te namještaja za 10 posto. "Više nitko ne može reći da izvozimo samo jeftinu drvenu građu, a uvozimo skupi namještaj", poručila je.

"Birači će prepoznati naš rad"

Tijekom gotovo jednosatnog govora pred članstvom zagrebačkog HDZ-a, premijerka je rekapitulirala i ovogodišnji rad svoje vlade, istaknuvši gospodarski oporavak, borbu protiv korupcije i završetak pregovora s Europskom unijom kao tri stupa na kojima će graditi svoju politiku i u idućoj, predizbornoj godini. "Parlamentarni izbori bit će krajem 2011. godine, do kada očekujemo gospodarski rast i završetak pregovora s Europskom unijom", rekla je Kosor, istaknuvši uvjerenost da će birači to znati prepoznati.

"Nadam se da će se na izborima isplatiti sve ono što smo radili na službu hrvatskih građana", rekla je premijerka, koja je pozvala članstvo HDZ-a da podrži Vladu u svim mjerama koje poduzima za boljitak Hrvatske.

Kao dio HDZ-ova predizbornog programa najavila je nastavak bespoštedne borbe protiv korupcije, za koju će se i dalje nastaviti izgrađivati zakonodavni i proračunski okvir. "Sva ćemo vrata otvoriti, nitko neće biti pošteđen", poručila je Kosor.

HDZ-ova vlada će, istaknula je, dovršiti i povijesni posao vezan uz pristupne pregovore s Europskom unijom. Podsjetila je kako je to bila jedna od nakana osnivača HDZ-a Franje Tuđmana, čiju će obljetnicu smrti stranka obilježiti idući tjedan. Ove godine, dodala je, stranka je pozvala i Tuđmanovu obitelj da im se pridruži u tom obilježavanju.

Kosor se osvrnula i na, kako je rekla, primjetnu nervozu među oporbom. "Dva puta ove godine bezuspješno su nas pokušavala rušiti u parlamentu - prilikom izglasavanja nepovjerenja Vladi i prilikom izglasavanja proračuna za 2011.", podsjetila je. Smatra i kako taj neuspjeh oporbe pokazuju njezinu stvarnu nemoć, nedostatak konkretnih programa i vizije izlaska iz krize.

Ponosna na uspjehe

Govoreći o uspjesima svoje vlade, posebno je istaknula zamrzavanje proračunskih rashoda u idućoj godini. "U sve smo to ukalkulirali i četiri milijarde kuna novih obveza, vezano uz pristupanje EU, otplatu kamata, provedbu izbora i referenduma... "Ne sjećam se da je dosad u hrvatskoj povijesti bilo ovakvih odluka da se rashodi zamrzavaju u odnosu na prethodnu godinu", rekla je Kosor, posebno naglasivši da se neće dirati mirovine i plaće. Pozvala je članove stranke da na neutemeljene kritike oporbe odgovore ovim konkretnim brojkama i pokazateljima.

Radnu sjednicu proširenog Gradskog odbora HDZ-a otvorio je njegov predsjednik Gordan Jandroković, istaknuvši kako zagrebački HDZ pruža punu potporu vladinim programima borbe protiv korupcije, pridruživanja EU i gospodarskog oporavka.

Podsjetio je kako u gradskom HDZ-u pomno prate kretanja u Gradu Zagrebu i najave prijevremenih izbora. "Mi smo spremni za izbore, ali smatramo da su potrebni izbori i za gradonačelnika i za Skupštinu. Ne prihvaćamo da se sva odgovornost prebacuje samo na gradonačelnika", poručio je Jandroković.

Na radnoj sjednici bili su istaknuti članovi zagrebačke organizacije, ujedno i vrha stranke.(hina/metro-portal)

03.12.2010. 23:18:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh