« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
RUSI ZASTARJELI

WikiLeaks: NATO nije bio impresioniran ruskom vojnom silom

Vojne vježbe pokazale su da se Rusija ne bi bila u stanju boriti u dva mala sukoba istodobno ili voditi operacije većih razmjera, ističe se u američkoj bilješci

Ruski vojnici
Ruski vojnici (Getty Images)
Više o

vojska

,

NATO

,

Rusija

,

WikiLeaks

NATO nije bio impresioniran sposobnostima ruske vojske nakon dviju velikih vojnih vježbi u 2009. godini, jer se ona oslanjala na zastarjelu opremu, a manjkalo joj je prijevoznih sredstava i ljudstva, pokazale su američke diplomatske bilješke koje je u ponedjeljak objavila internetska stranica WikiLeaks, javlja Hina.

"Vojne vježbe pokazale su da Rusija ima ograničene sposobnosti združenih operacija sa zračnim snagama, da se nastavlja oslanjati na zastarjelu opremu, da joj manjka sposobnost djelovanja u svim vremenskim uvjetima i strateška transportna sredstva... da časničkom korpusu manjka fleksibilnosti, te da pati od manjka ljudstva", navodi se u bilješci koju je potpisao američki veleposlanik pri NATO-u u Bruxellesu Ivo Daalder.

Ruske oružane snage mogle bi odgovoriti samo na mali ili osrednji lokalni sukob u zapadnim regijama zemlje, ocjenuje se u bilješci. Vojne vježbe pokazale su da se Rusija ne bi bila u stanju boriti u dva mala sukoba istodobno ili voditi operacije većih razmjera, ističe se u američkoj bilješci, uz pozivanje na izvješća vojnog osoblja NATO-a. U dokumentima se također tvrdi da ruska vojska i ratno zrakoplovstvo ne mogu primjereno surađivati te da nisu osposobljeni za djelovanja u svim vremenskim uvjetima. Izvješće NATO-a uslijedilo je nakon velikih manevara kodnoga naziva Ladoga i Zapad, koji su održani u zapadnim regijama Rusije tijekom 2009. Njihova je svrha bilo testiranje sposobnosti ruske vojske nakon munjevite pobjede nad Gruzijom u ljeto 2008.

Ta operacija, u kojoj je gruzijska vojska koju su uvježbavali američki instruktori razbijena u tjedan dana, nakon pokušaja zauzimanja teritorija odcijepljene pokrajine Južne Osetije, izazvala je znatnu zabrinutost među članicama NATO-a koje graniče s Rusijom, pa se čini da je izvješće NATO-u trebalo poslužiti i za umirivanje njihovih strahova. U izvješću se također tvrdi kako se čini da se ruska vojska i dalje spremna koristiti taktičkim nuklearnim oružjem, čak i u malim sukobima. Vjeruje se da Rusija ima oko tisuću komada taktičkog nuklearnog oružja, koje je kratkog dometa i namijenjeno uporabi na ratištu, a nije zabranjeno po međunarodnim konvencijama, niti obuhvaćeno sporazumom o ograničenju strateškog naoružanja - START. NATO je osudio objavu tajnih diplomatskih bilježaka na WikiLeaksu, a redovito odbija komentirati njihov sadržaj.

15.02.2011. 10:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    15.02.2011. 11:58
    jel to isti NATO koji već 9 godina gubi rat od pećinskih ljudi u Afganistanu?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh