« Svijet
objavljeno prije 15 godina
KAD NE IDU SANKCIJE

Washington i Twitterom ruši Ahmadinedžada

State Department je 'zamolio' Twitter da odgodi gašenje sustava zbog održavanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Predrag M. Azdejković)
Više o

SAD

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

IAEA

,

State Department

,

nuklearno oružje

,

iranski izbori

,

Twitter

,

Mohamed El Baradei

Anonimni dužnosnik potvrdio je da je State Department kontaktirao odgovorne osobe u Twitteru kako bi im 'skrenuo pažnju' na činjenicu da njihov servis predstavlja važan komunikacijski kanal iranskoj oporbi.

Twitter je zadnji komunikacijski sustav koji je nastavio s radom nakon predsjedničkih izbora, nereda i blokade raznih komunikacijskih kanala od strane iranskih vlasti. Nakon što je najavljeno kako će uskoro zaustaviti svoj sustav zbog održavanja iz State Departmenta su ih 'zamolili' da to ne učine, javlja net.hr.

Unatoč nastojanjima iranskih vlasti da ograniče informacije vezane za demonstracije protiv ponovnog izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada ovaj popularni servis preplavljen je porukama, a 'probleme' vlastima čini i Facebook preko kojega se ljude poziva na demonstracije.

Najjača iranska vojna snaga Revolucionarna garda, od objave izbornih rezultata upozorava online medije da prestanu pratiti krizu povezanu s izborima te pod prijetnjom tužbe od internetskih stranica i blogera traže da uklone sve materijale koji 'stvaraju napetost'. Sve snimke nasilnih prosvjeda, bilo da se radi o materijalima TV ekipa ili privatnim snimkama napravljenih mobitelima, oduzimaju se.

Dok Amerikanci 'mole' El Bardei upozorava

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Mohamed El Baradei jučer je u intervjuu za BBC izjavio kako Iran usvaja nuklearnu tehnologiju i čvrsto vjeruje u mogućnost prizvodnje nuklearnog oružja. On je pozvao zapadne zemlje da se angažiraju kako bi Iran prestao osjećati poticaj za proizvodnju bombe.

"Oni žele poslati poruku svojim susjedima i ostatku svijeta - ne ljutite nas. Krajnji iranski cilj, kako ga ja shvaćam, jest da bude priznat kao velika sila Bliskoga istoka. Za njih, to je način da to priznanje dobiju, da dobiju moć i prestiž. Osim toga, to im je i polica osiguranja protiv onoga o čemu se u prošlosti govorilo, promjene režima", rekao je šef IAEA.

ElBaradei smatra da najveća opasnost leži u mogućnosti da nuklearno oružje dođe u ruke neke ekstremističke skupine. Načelo odvraćanja ne bi djelovalo u takvu slučaju, drži ElBaradei. Dodao je kako smatra da bi jedina sigurna budućnost bila opće nuklearno razoružanje koje bi vodile postojeće nuklearne sile, a koje u svojim arsenalima imaju više od 27 tisuća komada nuklearnog oružja.

17.06.2009. 14:24:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh