« Svijet
objavljeno prije 15 godina
106 MILIJARDI

Kongres SAD-a odobrio proračun za ratove

Demokrati su popustili tek nakon pritisaka predsjednika Obame, a Kongres je odbacio zahtjev za sredstvima za zatvaranje Guantanama

(Corbis)
Više o

SAD

,

rat u Iraku

,

Guantanamo

,

američki Kongres

,

rat u Afganistanu

Predstavnički dom američkog Kongresa jučer je, unatoč protivljenju brojnih demokrata, nakon višetjedne rasprave donio zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu sa 106 milijardi dolara do kraja rujna ove godine, a senat bi ga mogao prihvatiti kasnije ovoga tjedna.

Zakon je izglasan nakon pritisaka predsjednika Baracka Obame, predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, ministra financija Tima Geithnera i drugih demokratskih čelnika da se osigura dovoljna potpora.

Kongres je odbacio zahtjev administracije za 80 milijuna dolara namijenjenih zatvaranju centra za osumnjičene za terorizam u bazi Guantanamo na Kubi. Glasovanje je otežavala skupina demokrata koji su dugo tražili potpuno američko povlačenje iz Iraka i Afganistana, no većina republikanskh kongresnika podržala je zakon, što je olakšalo njegov prihvat.

Većina republikanaca podržala je zakon, jer je potpora američkim snagama ključni dio njihove političke platforme, no protivili su se dodacima Bijele kuće, poput sredstava za Međunarodni monetarni fond (MMF) što su u raspravi nazvali rasipanjem za globalnu sanaciju.

Izvor: Hina

17.06.2009. 12:39:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh