« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
MALO BLIŽE CILJU

Istraga pada Air Franceovog leta 447 je 'na dobrom putu'

Čini se sve što se može, ali istražitelji još ne znaju hoće li postići glavni cilj – pronalazak i vađenje crnih kutija s dna Atlantika

(Corbis)
Više o

Brazil

,

Francuska

,

pad zrakoplova

,

Air France 447

,

Ured za istragu i analizu

,

BEA

,

Paul-Louis Arslanian

,

Olivier Ferrante

,

Airbus A330

Francuski Ured za istragu i analizu (BEA) danas je procijenio kako se približava cilju u istrazi rušenja Air Franceovog zrakoplova na letu 447, ali i da je u velikoj utrci s vremenom u pitanju pronalaska crnih kutija. BEA je sa svojih šezdesetak stručnjaka jedina institucija u Francuskoj ovlaštena za provedbu tehničkih istraga glede uzroka zbog kojih se dogodila nesreća nekog zrakoplova, poput ove Air Franceova Airbusa.

"Uzimajući u obzir sav odrađeni posao i ono što imamo, mislim da se doista pomalo približavamo cilju, a cilj je razumjeti što se dogodilo. Činimo sve što možemo, ali je jako teško. Čini se sve kako bi se pronašle crne kutije i tijela stradalih, ali se zasad ne može reći u čemu ćemo uspjeti, a u čemu ne. Sigurni smo da će crne kutije slati signal najmanje 30 dana i to nam je (pronalazak kutija) najvažniji cilj. Nakon tog razdoblja izgledi postaju nesigurni", izjavio je ravnatelj BEA-e Paul-Louis Arslanian o tijeku istrage.

"Gotovo je sigurno da nećemo uspjeti pronaći sve dijelove zrakoplova", rekao je Arslanian, naglasivši kako je iz mora do sada izvučeno 50 tijela i oko 400 dijelova zrakoplova. Na tijelima nekih žrtava u Brazilu je obavljena obdukcija, ali francuskim istražiteljima još nije dopušten pristup rezultatima.

"Obdukcije u Brazilu u nadležnosti su brazilskih vlasti, a s njima je bio patolog BEA-e, no nije mu bilo dopušteno sudjelovati. Te rezultate smatramo bitnima za istragu i moramo biti upoznati s njima", ustvrdio je. Istražitelj BEA-e Olivier Ferrante rekao je kako je potraga za ostacima nesreće Airbusa A330-200 u kojoj je poginulo 228 putnika i članova posade "utrka s vremenom".

Dio Atlantskog oceana u kojem se traga za žrtvama, ostacima zrakoplova i dvjema crnim kutijama "vrlo je problematično i slabo istraženo područje" u kojem dubina iznosi i 4600 metara, a domet signala koji odašilju kutije je samo dva kilometra. Budući da se signal emitira 30 dana, to znači da preostaje samo dva tjedna da zrakoplovi i brodovi pronađu ostatke koje traže na području površine 17 tisuća četvornih kilometara, upozorio je Ferrante.

Izvor: Hina

17.06.2009. 15:37:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh