« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
JAČANJE INDEKSA

Wall Street procvao nakon donošenja reforme zdravstva

Među dobitnicama bile kompanije koje upravljaju bolnicama jer se očekuje da će im prihodi porasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Wall Street

,

Dow Jones

,

burzovni indeksi

,

američka reforma zdravstva

U ponedjeljak su na Wall Streetu vodeći indeksi porasli jer je prihvaćanjem zakon o reformi zdravstvenog sustava s tržišta uklonjena neizvjesnost zbog koje su dionice u farmaceutskom i zdravstvenom sektoru mjesecima bile pod pritiskom.

Dow Jones indeks ojačao je 0,41 posto, na 10.785 bodova, a S&P 500 indeks 0,51 posto, na 1.165 bodova. Nasdaq indeks porastao je 0,88 posto, zaronivši na 2.395 bodova.

Premda će reforma zdravstva povećati troškove mnogim kompanijama i tako im smanjiti dobit, prihvaćanje tog zakona u Predstavničkom domu Kongresa pozitivno je utjecalo na tržište.

"S tržišta je uklonjena neizvjesnost u vezi te reforme. To će imati dalekosežne učinke na kompanije u zdravstvu, no sada kada je zakon prihvaćen ulagači mogu procjenjivati koje su kompanije na dobitku, a koje na gubitku. Čini mi se da će ovaj zakon pogodovati sektoru zdravstvene skrbi na račun svih drugih sektora", kaže Jack Ablin, direktor u Harris Private banci.

Jučer su među dobitnicama bile kompanije koje upravljaju bolnicama jer se očekuje da će im prihodi porasti, s obzirom da se zdravstveno osiguranje proširuje na sve Amerikance.

Tako je cijena dionice Tenet Healthcarea, upravitelja bolnicama, skočila 9 posto, a porasle su i cijene u farmaceutskom sektoru. Dionica Pfizera poskupila je 1,4, a Mercka 0,6 posto.

S druge strane, pod pritiskom su se našle neke dionice iz sektora zdravstvenog osiguranja jer im novi zakon uvodi nove obveze i restrikcije. Tako je cijena dionice UnitedHealth grupe pala više od 3, a WellPointa više od 1 posto.

No, neki bi osiguravatelji iz tog sektora mogli imati i koristi od novog zakona, pa su cijene njihovih dionica jučer porasle. Dionica Aetne poskupila je 0,5, a Molina Healthcarea 3,6 posto.

Zahvaljujući tome, jučer je nastavljen rast vodećih indeksa na Wall Streetu. U posljednjih 10 dana Dow Jones porastao je u njih devet, što se pripisuje jačanju uvjerenja ulagača u oporavak američkog gospodarstva.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 5.644 boda. No, frankfurtski DAX porastao je 0,08 posto, na 5.987 bodova, dok je pariški CAC indeks ojačao 0,07 posto, na 3.928 bodova. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 10:38:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh