« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
sell, sell

Wall Street ne vjeruje Obami

Bučno najavljivani plan spašavanja gospodarstva ispao balon vrućeg zraka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Obama Senat poticaji

,

Obama Geithner

,

Obama Wall Street

Svi su se dobro potrudili izreklamirati plan vrijedan preko 800 milijardi dolara koji bi trebao pokrenuti Ameriku, nadovezao se novi ministar financija Geithner s najavom dodatnih preko trilijun dolara pomoći bankama, no brokeri na flooru Wall Streeta vikali su pretežno „Sell, sell!"

Jedan od težih padova Dow Jonesa zaustavio se na 382 boda ili 4,62%, s najvećim bankama u prvim redovima gubitnika. Glavni razlog potopa, prema analitičarima, jest upravo sam plan koji je nejasan, nedorečen i prepun općenitih mjesta. Kako je Obama bio uključen već i u prvu verziju spašavanja iz studenog prošle godine, očekivalo se da će plan biti pravi, spasonosni i uvjerljiv.

No, Obama se pokazao obmanom i pao već na prvom velikom ispitu. U maniri našeg financministra i kancelara, Geithner (kojem plaćanje poreza nije dio životnog creda) i njegov šef pokušali su prodati spin. Kolegama političarima uvalili su kukavičje jaje bez problema, no dečki s Wall Streeta znaju čitati između redova. Reakcija je bila jednaka kao i reakcija „jednog od najznačajnijih tržišta kapitala u regiji", kako to voli reći poruka na telefonu Zagrebačke burze - rasprodaja i pad dionica i indeksa.

Konstruktivne kritike tek se očekuju, pa će Obama sigurno imati par besanih noći za redom.

10.02.2009. 22:20:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh