« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZATVORENI AERODROMI

Vulkanski pepeo paralizirao promet na sjeveru Europe

Gljivoliki oblak pepela kreće se iz smjera Islanda prema britanskom Otoku i uzrokuje probleme s vidljivošću

(Getty Images)
Više o

zračni promet

,

otkazani letovi

,

Eyjafjallajökull

Islandski vulkan nemogućeg imena Eyjafjallajokull izazvao je kaos u zračnom prometu Ujedinjenog Kraljevstva. Aerodromi u Edinburhu, Glasgowu, Aberdeenu, Newcastleu i Belfastu su zatvoreni, a londonski Heathrow, Gatwick i Stansed otkazuju letove te uzrokuju probleme tisućama obitelji koje se vraćaju s Uskrsnih praznika. Do sada je otkazano više od 250 letova, a putnicima se savjetuje da prije kretanja na put provjere kakvo je stanje na njihovim polazištima i odredištima. 

Vladin ured za meteorologiju otkazao je sve letove za Škotsku zbog opasnosti koju uzrokuje ogroman oblak vulkanskog pepela. Glasnogovornik Ureda upozorava na slučaj iz 1982. godine kad je jumbo-jet British Airwaysa zbog ulaska u oblak pepela morao ugasiti sva četiri motora te je sigurnost leta bila teško ugrožena.

Oblak se sada proteže do iznad Farskih Otoka, a prema vremenskoj prognozi je izvjesno da će ga vjetar odnijeti prema jugu te da će se večeras naći iznad kontinentalnog dijela Europe.

Prema najnovijim podatcima oko polovine letova iz glavne norveške zračne luke u Oslu otkazano je u četvrtak, izjavili su dužnosnici i savjetovali su putnicima da provjere što je s njihovim letovima.

Također su zabilježena kašnjenja interkontinentalnih letova budući da su zrakoplovi koji lete nad područjem zahvaćenim letećim pepelom preusmjereni.

Tri zračne luke u sjevernoj Švedskoj su zatvorene, a Velika Britanija zatvorila je zračni promet nad Škotskom.

Dužnosnici u Reykjaviku izjavili su da se zabrane letova također mogu očekivati u velikim dijelovima Švedske, Finske i u regijama na sjeverozapadu Rusije kao i u Danskoj.

15.04.2010. 10:18:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh