« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PREKID LETOVA

Vulkanski pepeo opet prizemljio španjolske i portugalske zrakoplove

U Španjolskoj su u 14.00 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu otkazana 673 od 4.974 letova planiranih za subotu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Španjolska

,

Portugal

,

vulkan

,

vulkanski pepeo

,

Island

,

Atlantik

Pepeo iz islandskog vulkana Eyjafjallajoekulla uzrokovao je u subotu prekid u zračnom prometu u Španjolskoj, Portugalu i iznad Atlantika, a oblak se potkraj dana očekuje nad južnom polovicom Francuske, gdje u Cannesu uskoro počinje filmski festival.

Zbog oblaka pepela "u prekidu su i redovni letovi između Amerike, Europe i Azije", pa se promet mora preusmjeriti "iznad središta Pirenejskog poluotoka", ističe uprava španjolskih zračnih luka Aena. Oblak pepela koji trenutačno prekriva veliko područje od sredine Atlantika do Pirenejskog poluotoka mogao bi se "podijeliti idućih sati", jedan dio će se kretati prema istoku Pirenejskog poluotoka, a drugi prema zapadu", objavila je portugalska agencija za zračni promet (NAV).

U Španjolskoj su u 14.00 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu otkazana 673 od 4.974 letova planiranih za subotu, kaže Aena. U Portugalu je u subotu otkazano 136 letova u dolasku ili odlasku u zračnim lukama u Lisabonu, Portu, Faru i na otočju Azorima i Maderi, objavila je ANA koja upravlja portugalskim zračnim lukama.

Francuska meteorološka služba nije mogla reći hoće li oblak omesti zračni promet na Azurnoj obali, gdje u srijedu u Cannesu počinje filmski festival, koji će posjetiti slavne osobe iz cijeloga svijeta. Eyjafjallajoekull je u četvrtak počeo izbacivati veće količine pepela nakon nekoliko mirnih dana, a šezdesetak ljudi u subotu je iz opreza napustilo područje vulkana.

Erupcija vulkana sredinom travnja zaustavila je zračni promet u Europi na gotovo tjedan dana. Više od 100.000 letova bilo je tada otkazano, a više od osam milijuna putnika blokirano. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 21:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh