« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ODŠTETA

Vuk Drašković tuži Srbiju za pokušaj atentata u Budvi

Država Srbija odgovorna je za pokušaj atentata u Budvi 2000., tvrdi Vuk Drašković koji traži 600.000 eura odštete

Vuk Drašković
Vuk Drašković (Wikipedia)
Više o

Srbija

,

pokušaj atentata

,

Vuk Drašković

Čelnik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković podnio je tužbu protiv države Srbije tražeći odštetu od 600 tisuća eura zbog atentata na njega 15. lipnja 2000. godine u Budvi, piše u četvrtak beogradski dnevnik "Press".

Drašković ne vidi ništa sporno u tome što podnosi tužbu protiv države u čijoj vlasti sudjeluje već sedam godina, niti što traži da se iz državnog proračuna, odnosno iz džepova građana Srbije, naplati 600 tisuća eura odštete.

U izjavi "Pressu" Drašković kaže kako je pravomoćnom presudom srbijanskog vrhovnog suda za ubojstvo negdašnjeg srbijanskog predsjednika Ivana Stambolića i za neuspješan atentat na njega presuđeno da se u tim slučajevima radilo o državnom terorizmu te da je to temelj za tužbu.

"Država je organizirala nekoliko pokušaja atentata na mene, organizirala je ubojstva Ivana Stambolića, novinara Slavka Ćuruvije... Ovdje je država bila Al-Kaida! Da, točno je da sam tražio odštetu od 600 tisuća eura. I što hoćete od mene, da se pravdam?", rekao je Drašković.

U presudi se, po njegovim riječima, navodi da je za Stambolićevo ubojstvo i atentat u Budvi odgovorna postrojba srbijanske državne sigurnosti, "crvene beretke", koja je organizirana po naređenju ondašnjeg predsjednika države Slobodana Miloševića.

Ističe kako je za košarkaša Miladina Kovačevića, koji je pretukao američkog studenta, Srbija platila milijun dolara te kao primjer navodi i to da su Sjedinjene Države za obitelji poginulih i ranjenih u terorističkom napadu 11. rujna 2001. izdvojile šest milijuna dolara s obrazloženjem da je država dužna zaštititi građane od terorističkih napada.

Usporedbe radi, isti list podsjeća da je obitelj ubijenog Ivana Stambolića od države dobila 250 tisuća eura odštete.(hina/metro-portal)

02.09.2010. 12:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh