« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ALTERNATIVNE METODE

Vrtlarenje učinkovito pomaže oslobađanju od stresa

Posao i svakodnevne obaveze dovode nas u stresne situacije, a u ekstremnim situacijama to može uzorokovati bolesti i depresiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro World News)
Više o

stres

,

terapija

,

vrtlarstvo

,

biljke

Uobičajene metode su tablete ili psihoterapija, no britanska udruga ˝Thrive˝ vjeruje kako je vrtlarenje dobra terapijska alternativa.

Cathy Rickhuss radila je kao terapeut 8 godina prije nego je postala voditeljica treninga i edukacije u Thriveu. ˝Vrtlarenje ljude povezuje s prirodom, to je živi medij. U našoj udruzi radimo s ljudima različitih problema, a vrtlarenje je alternativna terapija koja omogućuje fizičku i psihičku promjenu.˝

Nedavna studija koju su proveli Thrive i Sveučilište Loughborough ustanovila je kako terapeutska hortikultura osigurava bolje zdravlje i socijalne funkcije. ˝Psihološke koristi vrtlarenja su velike. Podiže se samopouzdanje, kao i vitalnost tijela. Ljudima koji pate od nekih psihičkih poremećaja često žive u izolaciji a vrtlarenje ih potiče da se druže i otvore prema svijetu ˝, dodaje Rickhuss.

Istraživanje Sveučilišta Bristol ukazalo je kako vrtlarenje podiže razinu serotonina u mozgu. Biljke imaju mogućnost da stimuliraju naše osjete dodira, vida, mirisa pa čak i sluha. U top 5 prirodnih lijekova koje se svakako isplati isprobati spadaju lavanda, balzam od limuna, ružmarin, kamilica i ginseng.

08.04.2010. 12:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh