« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
PRIRODNI DETERDŽENT

Odlični načini primjene octa u kućanstvu

Prije nego što se odlučite za skupe deterdžente, poklonite malo povjerenja octu

Ocat
Ocat (Shutterstock)
Više o

štednja

,

ocat

,

čišćenje

,

deterdžent

,

Institutu za razvoj obrazovanja

,

studiranje u inozemstvu

,

Prvi međunarodni kamp kulture

Police s deterdžentima prepune su proizvoda za čišćenje što otežava izbor pri kupnji, ali i povećava razočaranje kad sredstvo za koje se odlučimo ne ispuni obećanje proizvođača prilikom čišćenja.

Kemikalije koje nam se nude pune su štetnih tvari, skupe su i imaju vrlo upitnu djelotvornost, dok nam je s druge strane uvijek na raspolaganju znatno povoljnija i praktičnija alternativa - ocat.

Bijeli ocat poznat je kao univerzalno sredstvo za čišćenje i može se koristiti za najrazličitije oblike prljavštine, među kojima ističemo:

1. Sudoper - otopite 170 g soda bikarbone u šalici vrućeg octa, polijte po sudoperu i ostavite da stoji 5 minuta, nakon toga isperite vodom i sudoper će se sjajiti kao nov.

2. Kante za smeće - zamrznite ocat poput kockica leda, zatim ih uz malo vode otopite u kanti za smeće i riješit ćete se neugodnog smrada iz kante.

3. Radne površine - umjesto kemikalija i raznih sprejeva, površine u kuhinji počistite krpom namočenom u ocat. Ocat možete uliti i u bočicu koja ima sprej što će vam olakšati njegovu primjenu.

4. Hladnjak - mješavinom koja se sastoji od jednakog omjera vode i octa isperite unutrašnjost hladnjaka

5. Perilica za suđe - riješite se nakupina deterdženta i sapuna tako da jednom mjesečno, šalicu octa stavite u spremnik za prašak te uključite praznu perilicu.

6. Štednjak - izravno na masne mrlje utrljajte malo octa te ostavite da djeluje 15 minuta i obrišite suhom krpom.

7. Šalice - riješite se tragova čaja i kave u šalicama na način da mješavinu octa i soli nježno utrljate preko mrlja.

8. Posuđe - lonci će izgledati kao novi ako u njima zakuhate jednaki omjer vode i octa.

9. Naljepnice i etikete se mogu lakše ukloniti kada se prethodno namažu octom. Ostavite da odstoje preko noći i lako ćete ih skinuti.

10. Glava tuša - u vrećicu pomiješajte šalicu octa i 80 grama soda bikarbone te u nju umočite glavu tuša. Ostavite da djeluje sat vremena te glavu isperite vodom.

11. WC školjka - prije spavanja u WC školjku ulijte dvije 2 šalice octa i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro jednostavno pustite vodu i školjka će biti čista.

12. Dezinfekcija - drvene daske za rezanje pune su bakterija, a praktično sredstvo za dezinfekciju je upravo ocat.

07.05.2011. 17:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh